ARTZUID Amsterdam Sculptuur Biënnale ASB
Anne_Vallayer-Coster_-_Attributes_of_Painting,_Sculpture,_and_Architectureklein

Wat is het leven zonder kunst?

Beste [subscriber:firstname | default:reader],
Gelukkig is het leven langzaam weer op gang gekomen. Weliswaar wat aangepast, maar we kunnen weer bij elkaar komen, een praatje maken en gezelligheid ervaren. De afgelopen periode heeft ook duidelijk gemaakt dat cultuur een veel groter deel uitmaakt van ons leven dan we in eerste instantie dachten. Als iets er niet meer is, dan gaan we het missen. Aan de opkomst bij de Hildo Krop Tours en aan de bestellingen van de doe-het-zelf beeldhouwpakketten, merken we dat veel mensen snakken naar cultuur. Om te ervaren of zelf te doen. Ook borrelt het van de creativiteit bij de kinderen die deze zomerweken meedoen aan het Art Camp in ons atelier in het Beatrixpark. Want wat is het belangrijk om deze jonge generatie andere manieren van denken mee te geven. Niet de gangbare weg, maar ze uit te dagen tot nieuwe ideeën en een andere kijk. Rudi Fuchs zei het zo mooi tijdens een lezing: “Kunstenaars hebben een ander brein dan jij en ik, ze bedenken dingen die nog niet eerder zijn bedacht en laten ons dingen zien die we niet eerder zagen. Daarom zijn kunstenaars van grote waarde voor de maatschappij”. Beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) was 40 jaar lang stadsbeeldhouwer van de gemeente Amsterdam. Als kunstenaar wilde hij een bijdrage leveren aan de maatschappij door kunst tussen de mensen te brengen. Hij maakte ruim 400 sculpturen aan bruggen en gevels van scholen en woningen. Deze zijn nog altijd te bewonderen. In zijn werken overheerst de symboliek voor een betere wereld: het belang van opvoeding en educatie, de waardering voor de natuur, de gelijkheid van man en vrouw, een betere positie voor de arbeiders, de verhouding tussen mens en dier, en de kracht van de mensheid. Let maar eens op als u door Amsterdam Zuid wandelt. Een eeuw later genieten wij nog steeds van zijn kunstwerken.

Wij wensen u allen een fijne zomer toe!

Cintha van Heeswijck,
Directeur stichting Art Zuid

Hildo Krop Tours

Nieuwsbrief (1)
Begin juni zijn de Hildo Krop Tours van start gegaan en volgende week zondag zal al weer de laatste zijn. In twee maanden tijd hebben we meer dan 400 deelnemers mogen verwelkomen.

De Hildo Krop Tours krijgen vanaf het laatste weekend van augustus een vervolg! De nieuwe tour data staan nu op onze website en kunnen geboekt worden. Wandelt u ook mee langs de prachtige kunstwerken van Hildo Krop en tijdgenoten in Amsterdam Zuid?

Nieuwe data:
Zaterdag 29 augustus
Zondag 30 augustus
Zaterdag 5 september
Zondag 6 september
Zaterdag 12 september
Zondag 13 september
Zaterdag 19 september
Zondag 20 september

Expositie Klaas Gubbels in Museum Joure

beeld_Kaskade_Klaas Gubbels_2015klein (1)
Van 19 september t/m 15 november 2020 is in Museum Joure een expositie van Klaas Gubbels (1934) te zien. Directe aanleiding voor deze expositie is het onlangs geplaatste beeld ‘Kaskade’ van zijn hand. Het beeld heeft na een inzamelingsactie van stichting Jouster Koffiepot en een bijdrage van het bedrijf Jacobs Douwe Egberts een permanente plek gevonden bij het museum. Dit idee kwam van wijlen Thom Mercuur, de oud-directeur van museum Belvedère in Heerenveen. Hij zag het beeld op ARTZUID 2015 en wist direct dat het bij Joure paste. Niet alleen heeft het koffiemerk Douwe Egberts in Joure zijn oorsprong, Thom was ook fan van het werk van Gubbels. Zijn werk voelt als thuiskomen, aldus Mercuur.

Toen Museum Joure Klaas Gubbels uitnodigde om een tentoonstelling te maken, was zijn eerste reactie: ‘Weet je wel dat dit de derde keer is dat ik in Joure exposeer?’ En dat klopt. Ook in 1992 en 2012 was het werk van Gubbels in Joure te zien. In de expositie is het tot stand komen van het beeld ‘Kaskade’ te zien. Van ontwerp tot reactie. De stapeling van koffiekannen was voor Gubbels een uitnodiging tot verder ontdekken en onderzoeken van deze werkwijze. De sfeer van het atelier, kunstwerken met veelvoudige materialen en technieken en nieuw werk is te proeven en te zien. Ze nodigen uit om daarna anders te kijken naar de vele koffiekannen, meubels en dagelijkse voorwerpen die het museum rijk is.

U kunt nu kaarten reserveren voor de tentoonstelling via www.museumjoure.nl

In de kijker: portretfotograaf Lis Leijser

Favoriete kunstwerk (2)klein
In onze nieuwsbrief maken we ruimte om andere kunstinstellingen of individuele kunstenaars in de kijker te zetten. Dit keer is het de beurt aan buurtgenoot Lis Leijser. Zij is portretfotograaf.

Lis: "De mens en zijn gedrag zijn en blijven mijn grote inspiratiebronnen. Het contact, de ontmoetingen, de uitwisseling van gedachten en meningen zijn voor mij belangrijke drijfveren geweest om te gaan fotograferen. Bij het fotograferen richt ik mij op het maken van een natuurgetrouw portret waarbij, vanuit mijn perspectief, persoonlijkheid en karakter het best tot uiting komen. Of het nu een zakelijk portret mag worden of een familieportret, de essentie van de persoonlijkheid TE VANGEN is voor mij leidend naast een tevreden en happy opdrachtgever!"

Wilt u een portret door Lis laten maken, kijk dan eens op haar website
http://lisleijserphotography.nl/

ARTZUID Beeldhouwpakketten

Beeldhouwpakket (2)
De lancering in mei jl. van het doe-het-zelf ARTZUID beeldhouwpakket is erg populair bij families. We ontvangen dagelijks erg leuke reacties over hoe iedereen op zijn eigen manier aan de slag gaat met het makkelijk te bewerken speksteen.

Wilt u ook eens proberen te beeldhouwen of het pakket aan een ander cadeau geven? Via onze website kunt u het ARTZUID beeldhouwpakket bestellen. Met uw aankoop steunt u stichting Art Zuid en draagt u direct bij aan het mogelijk maken van onze activiteiten.

Het beeldhouwpakket bevat:
- Handleiding
- 1 speksteen
- 1 rasp (grove en fijne kant)
- 1 grof en fijn schuurpapier
- 1 hardhouten sokkel met rvs pin

Vrienden van ARTZUID

ART CAMPklein
Op 3 augustus 2020 zal stichting Art Zuid van de gemeente Amsterdam het besluit ontvangen of we de komende vier jaar subsidie krijgen voor onze vaste lasten (huur/personeel). Het zijn dus spannende tijden. De tentoonstellingslasten brengen we bijeen met giften, bijdragen van cultuurfondsen, sponsoring en eigen inkomsten door cultureel ondernemerschap. De kunstkampen, de beeldhouwpakketten en de Hildo Krop Tours zijn daar mooie voorbeelden van. En natuurlijk ons informatiepaviljoen op de Minervalaan gerund door 100 geweldige buurtvrijwilligers, de events en tours tijdens de beeldenroute.

De 7e editie van ARTZUID van 15 mei tot en met 19 september 2021 kan niet zonder uw steun en draagvlak. Met name omdat we graag kunstenaars bijzondere opdrachten willen geven om nieuw werk te maken. Een mooi voorbeeld is het werk Birth of Apollo van Ivan Cremer voor ARTZUID 2019, waar veel mensen van genoten hebben. We doen daarom een beroep op u allemaal: word Vriend van ARTZUID! Samen houden we ARTZUID in de (open)lucht! Doneren kan via onze website www.artzuid.nl.

Mocht u ideeën hebben over sponsoring of samenwerkingen dan kunt u een afspraak maken via directie@artzuid.nl

Blijf op de hoogte, volg @ARTZUID

facebook youtube instagram pinterest twitter