ASB ARTZUID datum 1000px 500dpi

Blije gezichten op ARTZUID 2021

Cintha van Heeswijck - Ralph Keuning - Jean Marie Appriou - The big watcher, The big walker - ARTZUID 2021_tn1
Beste fans van ARTZUID,

Wat is iedereen blij dat de 7de editie van ARTZUID op 1 juli van start is gegaan en men weer van kunst kan genieten. Persoonlijk ben ik curator Ralph Keuning bijzonder dankbaar voor de samenstelling van de tentoonstelling. De reacties zijn unaniem positief. Hij verwoordde tijdens de persbijeenkomst heel mooi de relevantie van deze tentoonstelling: “Verandering in de maatschappij gebeurt vrijwel altijd op straat, denk aan Me Too, Black Lives Matter en Extinction Rebellion. Door kunstenaars te selecteren die werken vanuit engagement voor een betere wereld zoals de positie van de vrouw, vluchtelingen, klimaat en natuur, dierenwelzijn of gelijkheid, kun je met kunst impact maken op het publiek.” De beelden op ARTZUID ontpoppen zich als conversation pieces. Jong en oud zien we vol enthousiasme en nieuwsgierigheid de beelden tegemoet treden. Er ontstaan gesprekken, discussies en nieuwe inzichten. Men raakt niet uitgepraat.
Om deze brugfunctie tussen de kunstenaar en de kijker te ondersteunen heeft schrijver Rogier Ormeling een prachtige tentoonstellingscatalogus geschreven. Daarnaast vinden in de weekenden rondleidingen langs de beelden plaats door kunsthistorici. Voor mensen die liever zelfstandig de route lopen is de audiotour via de ‘ARTZUID’ app te downloaden. Vanaf eind augustus vinden de Artists Talks plaats.
Sinds dit jaar is ArtZuid ook trotse uitgever van Beeldenmagazine, een specialistisch kwartaalblad over ruimtelijk georiënteerde kunst. Het blad bestaat al 24 jaar en samen met de redacteuren onder leiding van John Blaak en Anne-Mariken Raukema zetten we ons in om een podium te zijn voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van buitenkunst in Nederland en België. Het blad heeft een uitgebreide tentoonstellingsagenda.
ARTZUID zoekt steeds weer de verbinding. En daarom verwelkomen we iedereen om in Amsterdam Zuid te genieten van kunst en architectuur. De route duurt tot 17 oktober!


Cintha van Heeswijck
ArtZuid

Ieder weekend ARTZUID & Hildo Krop tours

Rondleiding - marieke_tn1
Vanwege COVID moeten tours van tevoren via onze website worden geboekt.

Tot 17 oktober starten ieder weekend om 13.00 de ARTZUID 2021 tours vanaf ons informatiepaviljoen op de Minervalaan 1. Onze kunsthistorische rondleiders werken al jaren voor ons en zijn inmiddels echte beeldenspecialisten. Ze nemen je tijdens de 1,5 uur durende wandeling mee langs de highlights van de beeldententoonstelling. Voor of na afloop van de tour kun je lunchen in ons paviljoen.

De populaire Hildo Krop Tours starten ieder weekend om 11.00 uur. Onze rondleiders zijn enthousiaste Hildo Kropkenners. Je wandelt langs gebouwen, plantsoenen, pleinen en bruggen in Berlages Plan Zuid en leert alles over zijn beelden en die van zijn tijdgenoten. De 1,5 uur durende tour eindigt bij het informatiepaviljoen Minervalaan 1.

Ga je toch liever zelf de route bewandelen? Download dan de "ARTZUID" app. Deze app beschikt over een interactieve routekaar en audiotour langs alle kunstwerken die tentoongesteld staan.

In de kijker: Marc Quinn - Hundred heads

Nieuwsbrief
De Britse kunstenaar Marc Quin (1964) werd bekend met het beeld van zijn hoofd (Self), waarin hij ruim viereneenhalve liter van zijn bloed verwerkte. Onder de huid zijn we allemaal gelijk. Op ARTZUID staan deze zomer tien beelden die deel uitmaken van Hundred Heads - honderd hoofden van vluchtelingen. De beelden moeten bijdragen aan meer begrip en verdraagzaamheid. Twee van de geportretteerden Nelle Ngingo (links) en Yves Saidi (rechts) wonen in Amsterdam.

Ngingo: Eind 2001 ontvluchtte Nella Ngingo als meisje van twaalf Burundi. Als jong meisje was ze gefascineerd door mode. Ze rolde het modellenwerk en fotografie in waar ze ook Yves Saidi van kent. Ze is nauw betrokken bij een collectief voor jongeren van kleur en een LHBTI-achtergrond. Via haar mode-agentschap in Londen kwam ze in contact met Quinn "Ik praat veel over mijn werk en we hadden meteen een klik", zegt ze. Wat hen verbindt is de connectie tussen mensen, de betrokkenheid tussen individuen.

Saidi: Het etnische geweld tussen de Hutu- en de Tutsistammen had honderdduizenden doden tot gevolg, maar ook evenveel vluchtelingen. Saidi ontvluchte de genocide in 2014 niet wetende waar hij heen zou gaan of wat er met zijn broers en zussen gebeurde. Na een tijd in een tent in Ter Apel te hebben gewoond volgde hij een opleiding Zorg en Welzijn aan het ROC in Friesland. Niet zijn keus, maar deze sector zou werkgelegenheid bieden. Saidi spreekt van 'onverholen racisme', hij voelde zich niet welkom. Dat was heel anders toen hij na drie jaar naar Amsterdam verhuisde. Dat hij nu een eigen fotostudio heeft in een bedrijfsverzamelgebouw, is niet verwonderlijk. Hij werkt nu als kwartiermaker voor Lola-bae, een creatieve werkplek waar mensen de kans krijgen om een start te maken.

Via Nella Ngingo kwam Saidi als fotograaf in contact met Marc Quinn. Saidi heeft er geen woorden voor dat hij deel uit maakt van Hundred Heads. Hij is ervan overtuigd dat toeval niet bestaat. "Als je zelf goede dingen doet krijg je er goede dingen voor terug" is zijn overtuiging.

Wil je meer diepte interviews lezen met kunstenaars? Abonneer dan nu op het Beeldenmagazine.

Beeldenmagazine

Nieuwsbrief (1)
Beeldenmagazine verschijnt vier keer per jaar en ontstond in 1997. Het biedt actuele informatie over (inter)nationale sculptuur. Het blad richt zich op alle aspecten van ruimtelijke kunst en bevat kunstkritieken, aandacht voor gemeentelijke- en bedrijfscollecties en opdrachtgeverschap, tot een tentoonstellingsagenda en interviews met kunstenaars. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen, exposities, persoonlijke verhalen en achtergronden op het gebied van sculptuur?

Neem nu een abonnement voor twee jaar voor € 79,00 en ontvang de ARTZUID 2021 tentoonstellingscatalogus ter waarde van € 19,50 gratis. Deze aanbieding geldt tot 15 september 2021.

Uiteraard kun ook een jaarabonnement afsluiten. Dit kost € 39,50.

Cadeautips: Kleurboek, Beeldhouwpakket, Mokken, Stickers

Nieuwsbrief (2)
Zoek je nog een leuk cadeau? Nieuw in onze webshop zijn de ARTZUID mokken en stickervellen. Uiteraard zijn ook de populaire beeldhouwpakketjes en kleurboeken nog beschikbaar geschikt voor jong en oud.

Neem een kijkje in onze webshop en verras een goede vriend of vriendin met een van de leuke ARTZUID Cadeaus!

* De producten zijn ook te koop bij het ARTZUID informatiepaviljoen ter hoogte van Minervalaan 1.

Word Vriend van ARTZUID

Atelier van Lieshout_tn
ARTZUID is afhankelijk van donaties en sponsoren. We zeggen het niet voor niets, ARTZUID maken we elke editie weer samen. Al driehonderd buurtgenoten zijn je voorgegaan, vind jij ook belangrijk om ARTZUID te omarmen? Word dan nu Vriend van ARTZUID.

Liever ARTZUID eenmalig steunen met behulp van een Tikkie? Klik dan op deze link. Deel de inzamelingsactie vooral met familie, collega's en vrienden. ARTZUID maken we immers samen, laten we er een gigantisch succes van maken! Help een Tikkie.

Miniatuurbeelden bij het ARTZUID Informatiepaviljoen

etalage haas_tn
Ben je al bij ons ARTZUID Informatiepaviljoen geweest? Dit jaar hebben veel deelnemende kunstenaars miniatuurbeelden beschikbaar gesteld voor de verkoop. Miniaturen van onder meer Klaas Gubbels, Fernando Sánchez-Castillo, Rob Voerman, Iris Le Rütte, Arjanne van der Spek, Ronald A. Westerhuis, Joanneke Meester, Ivan Cremer, Nelson Carrilho, Carin Scholten, Nel van Lith, Ziyanda Majozi en Marieke Bolhuis zijn te verkrijgen! Het paviljoen is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur.

Voor meer verkoopinformatie neem contact op via info@artzuid.nl

Bezoekerstip: Ivan Cremer in de Thomaskerk

Thomaskerk_tn
Van kunstenaar Ivan Cremer staan drie bronzen beelden voor de Thomaskerk. Vergeet als bezoeker niet in de kerk te kijken naar zijn nieuwste installatie. Cremer reageert op de architectuur van de Thomaskerk. De kerk is een gemeentelijk naoorlogs monument en werd gebouwd door zijn grootvader architect Karel Sijmons. Volgens velen verdient het gebouw de status Rijksmonument. Met zijn kunstwerk vraagt Ivan Cremer hier aandacht voor. Met dit werk maakt Cremer een belangrijke stap in zijn ontwikkeling als kunstenaar.
ArtZuid Logo 300px

Maakt kunst toegankelijk voor iedereen.

facebook instagram pinterest twitter 
sponsors ARTZUID