ASB ARTZUID datum 1000px 500dpi

IMAGINE - ARTZUID 2021

ARTZUID-2021-john-lennon-yoko-ono-hilton-amsterdam_2
Beste mensen,

Na alle lockdownmaatregelen en het goede nieuws over de start van de vaccinaties is iedereen toe aan contact en cultuur. Waar kan dat beter dan op ARTZUID 2021 van 15 mei -19 september. Het is de hoogste tijd om weer op gemoedelijke wijze, al wandelend van kunst te genieten.

De afgelopen maanden heeft ons team hard gewerkt om de financiering voor de beeldenroute rond te krijgen. Incidentele subsidies en bijdragen van cultuurfondsen zijn aangevraagd en de sponsorwerving is in volle gang. Iedereen die we spreken is enthousiast en door COVID-19 is men meer dan ooit overtuigd van het belang van ons initiatief. Door het wegvallen van de vaste subsidie per 1 januari a.s. willen we een oproep doen aan alle bedrijven en particulieren in Amsterdam-Zuid: steun ARTZUID 2021! We hebben elkaar nu meer dan ooit nodig om kunst gratis voor iedereen toegankelijk te houden en bij te dragen aan het welzijn van jong en oud. We zijn ervan overtuigd dat we samen ARTZUID tot een succes gaan maken.

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik dat de beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop de directe aanleiding vormen voor het tentoonstellingsconcept van ARTZUID 2021. Na de verschrikkingen van WOI en de Russische revolutie wilde Krop als kunstenaar een bijdrage leveren aan de samenleving en kunst onder de mensen brengen. In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen schitteren de beelden van Krop vol symboliek over een betere wereld voor mens, dier en natuur. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop honderd jaar later? En welke onderwerpen vragen vandaag de dag onze aandacht? Denk aan daarbij aan gelijkheid, discriminatie, armoede, honger, gezondheid, educatie, huisvesting, seksualiteit, democratie, mensenrechten, klimaat, natuur en dierenwelzijn. ARTZUID 2021 toont kunstenaars met engagement, kunstenaars die figuratief en expressief werken met een interculturele beeldtaal.

Bij de bezoekers willen we iets losmaken, het denken over een betere wereld en het stellen van persoonlijke doelen. Wat wil jij doen om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties, onze kinderen en hun kinderen? Volgend jaar is het exact vijftig jaar geleden dat John Lennon het lied 'Imagine' schreef:

You may say I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you will join us
And the world will be as one.

De zevende editie van ARTZUID zijn de kunstenaars onze 'dreamers', net als Hildo Krop honderd jaar geleden. De deelnemende kunstenaars bevragen de huidige staat van de wereld en nemen ons mee naar een betere wereld. ARTZUID 2021 draagt daarom de titel IMAGINE.

Met de woorden van John Lennon in gedachte wil ik iedereen, namens ons hele team alvast zalige feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar toewensen.

Cintha van Heeswijck
Directeur Stichting Art Zuid

250 nieuwe donateurs

ARTZUID-2021-Rob Voerman3
Voor 2021 heeft stichting Art Zuid als doelstelling om het aantal donateurs te verdubbelen naar 500. Het merendeel van onze donateurs bestaat uit bewoners uit Amsterdam-Zuid die vinden dat de beeldenroute van toegevoegde waarde is voor de verlevendiging van de buurt. Met kunst creëren we iedere twee jaar gedurende vier maanden een kunstzinnige ontmoetingsplek in de openbare ruimte waar jong en oud zich thuis voelen. Ook bevorderen we de interactie met buurtgenoten, Amsterdammers en dagjesmensen. Voor scholen bieden we een speciaal educatieprogramma.

Op 1 januari stopt onze vaste subsidie. We vragen daarom alle ARTZUID fans om hun waardering voor ons initiatief te laten blijken door een eenmalige donatie te doen. Uiteraard is Vriend van Stichting Art Zuid worden met een jaarlijkse donatie ook mogelijk.

Doneren kan direct via onze website www.artzuid.nl/donateurs of mail naar communicatie@artzuid.nl voor meer informatie.

NIEUW | ART CAMP Voorjaarsvakantie 2021

ART CAMPklein
Geen wintersport dit jaar… niet getreurd, want wij organiseren in de voorjaarsvakantie van 22 tot en met 26 februari 2021 een extra ARTZUID Art Camp in ons atelier in het Beatrixpark. Art Camp bestaat al vijf jaar en is een begrip in Amsterdam-Zuid. Kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar zijn van harte welkom. De groep wordt onder leiding van ons educatieve team een week lang artistiek uitgedaagd met creatieve opdrachten, samen wandelen in het park, spelletjes doen, een kunstcollectie bezoeken op de Zuidas en vooral veel plezier maken! Vrijdagmiddag is de tentoonstelling van alle kunstwerken. Volg ons Instagram @artzuid_artcamps voor foto’s.

Meld je kind nu aan voor de voorjaarsvakantie of voor andere schoolvakanties in 2021 en wees verzekerd van deelname!

ART CAMP Data:

Voorjaarsvakantie
22 - 26 februari 2021
Meivakantie
3 - 7 mei 2021
Zomervakantie
12 - 16 juli 2021
Zomervakantie
19 - 23 juli 2021
Zomervakantie
26 - 30 juli 2021
Zomervakantie
2 - 6 augustus 2021
Zomervakantie
9 - 13 augustus 2021
Zomervakantie
16 - 20 augustus 2021
Herfstvakantie
18 - 22 oktober 2021


Expo Crossing Cultures

ARTZUID-nieuwsbrief-expo-Terre_Visage_©GW-tn
Op vrijdag 11 december opent in CBK Zuidoost de tentoonstelling Crossing Cultures. Het is dit jaar dertig jaar geleden dat de Thami Mnyele Foundation in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan deze in ballingschap werkende Zuid-Afrikaanse kunstenaar en activist. Hij werd 35 jaar geleden in Botswana door doodseskaders van het apartheidsregime vermoord. De Foundation reikt ieder jaar een Residency Award uit aan vier kunstenaars uit Afrika of de Afrikaanse diaspora. Zij worden in de gelegenheid gesteld om gedurende drie maanden onderzoek te doen en te werken in Amsterdam.

Voor de tentoonstelling Crossing Cultures zijn de volgende Residency Award winnaars uitgenodigd: Razia Barsatie (Suriname), Sharelly Emanuelson (Nederlandse Antillen), Neo Matloga (Zuid-Afrika), Moshekwa Langa (Zuid-Afrika), Atta Kwami (Ghana), Georges Senga (Congo), Michele Tabor (Zuid-Afrika) en Guy Woueté (Kameroen/België).

De tentoonstelling is van 11 december 2020 t/m 27 februari 2021 te zien.

Cadeautips voor de feestdagen

Beeldhouwpakket kleintn
De feestdagen staan weer voor de deur. En dan denken we aan familie, lekker eten en cadeautjes. Dit jaar vieren we dat thuis in kleine kring. De kerstvakantie is een mooi moment om samen creatief te zijn of iemand te verrassen met een cadeau. De ARTZUID doe-het-zelf beeldhouwpakketten zijn erg populair bij jong en oud. Speciaal voor de kerst doen wij bij de bestelling van het beeldhouwpakket een set van vijf ARTZUID ansichtkaarten cadeau. Al onze producten uit de webshop worden in december ingepakt verzonden naar het opgegeven adres. Met jouw aankoop steun je Stichting Art Zuid.

Het beeldhouwpakket bevat:
- Handleiding
- Speksteen ±12 cm
- Vijf extra ARTZUID ansichtkaarten ter inspiratie
- Rasp, schuurpapier en houten-sokkel

In de kijker: Buurtgezinnen Amsterdam Zuid

ARTZUID-indekijker-anjo-van-hout-buurtgezinnen
In onze nieuwsbrief zetten we dit keer ondernemende buurtgenoot Anjo van Hout in de kijker. Anjo (links op de foto) is coördinator van Stichting Buurtgezinnen Amsterdam Zuid en al jaren actief als vrijwilliger bij ARTZUID!

Stichting Buurtgezinnen heeft als doel om ondersteuning te bieden aan overbelaste gezinnen door deze te koppelen aan een steungezin in de buurt. “Ik ben me in gaan zetten voor deze stichting door mijn ervaring met de kinderbescherming en de pleegzorg. Dat moest beter kunnen. Het matchen van twee gezinnen en daarbij een koppeling maken tussen verschillende bevolkingsgroepen sprak mij erg aan. We leven immers erg veel in onze eigen bubbel”, aldus Anjo. In vijf jaar tijd is de stichting landelijk gegroeid van twee naar zestig vestigingen. In Amsterdam Zuid zijn al vijftig gezinnen succesvol geholpen. Vraaggezinnen raken door allerlei factoren overbelast en knokken voor hun kinderen om het beste te realiseren. Steungezinnen met een groot hart hebben tijd en ruimte om deze kinderen welkom te heten, een rustige speelomgeving te bieden en daarmee hun ouders te ontlasten.
Met relatief weinig inspanning dragen de steungezinnen direct bij aan de ontwikkeling van deze kinderen. “Ik heb vijf jaar genoten om dit werk te doen en ga nu met pensioen als coördinator. Lobke Rooswinkel neemt het van mij over. Zij is zelf ook steunouder. Samen blijven we op zoek naar gemotiveerde steungezinnen in Zuid”, aldus Anjo.

Voel jij je aangesproken door dit initiatief en heb je tijd en ruimte om het verschil te maken voor een gezin in nood, meld je dan nu aan als steungezin. Samen maken we Zuid socialer.

Vrijwilligers gezocht voor ARTZUID 2021

ARTZUID Vrijwilligers
Voor ARTZUID 2021 willen we ons team vrijwilligers uitbreiden. We zijn op zoek naar buurtgenoten die zich tijdens de beeldenroute van 15 mei t/m 19 september willen inzetten in het ARTZUID bezoekerspaviljoen. Als infopostvrijwilliger ben je onderdeel van een enthousiast team onder leiding van onze vrijwilligerscoördinator An Bastiaans. Samen zorgen we ervoor dat de bezoekers het naar hun zin hebben. ARTZUID vrijwilligers verstrekken informatie over de tentoonstelling en de randprogrammering, verkopen routekaarten, catalogi, ansichtkaarten en andere merchandise en zorgen voor een hapje en drankje.

Daarnaast zijn we op zoek naar educatie-vrijwilligers die kunstzinnig zijn aangelegd en het leuk vinden om kinderen te begeleiden bij hun bezoek aan de beeldenroute of bij hun deelname aan ons kunstkamp in de schoolvakanties.

“Als vrijwilliger bij ARTZUID doe je leuke contacten op. We hebben de afgelopen jaren veel vriendschappen zien ontstaan. Vrijwilligers die buiten ARTZUID om ook samen uitstapjes maken of bij elkaar op de koffie gaan. Dat is een mooie bijkomstigheid. We zorgen een beetje voor elkaar en dat is in deze tijd hard nodig”, aldus An Bastiaans.

Kom jij ons team te versterken? Meld je dan nu aan voor een kennismakingsgesprek.

Met leerlingen ARTZUID bezoeken?

ARTZUID kinder kunst educatie
Met je klas naar ARTZUID tussen 15 mei en 19 september 2021? Jullie zijn van harte welkom! Cultuureducatie vormt een speerpunt van onze programmering. We vinden het belangrijk om jongeren te leren over kunst in de openbare ruimte. We bieden daarom een speciaal educatieprogramma voor verschillende leeftijden en niveaus in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs.

ARTZUID presenteert op de Minervalaan en Apollolaan vijftig beelden van hedendaagse kunstenaars die expressief, figuratief en intercultureel werken. Engagement met de samenleving voert in hun werk de boventoon. En dat sluit goed aan bij de titel van de tentoonstelling: IMAGINE, naar het utopische lied dat John Lennon vijftig jaar geleden schreef. Na WOI en de Russische revolutie besloot stadsbeeldhouwer Hildo Krop honderd jaar geleden al dat kunstenaars een bijdrage konden leveren aan een betere samenleving. Lennon deed dat met een lied. Krop met beelden aan gevels en bruggen in Amsterdam. Zijn beelden zijn als pamfletten waarin hij pleit voor een betere positie van arbeiders, gelijkheid man/vrouw, educatie, het belang van natuur en de verhouding mens dier. De kunstenaars die meedoen aan ARTZUID 2021 onderzoeken wat er terecht is gekomen van de idealen van Krop honderd jaar geleden en bevragen de huidige staat van de wereld. Denk daarbij aan thema’s als klimaat, gelijkheid, vluchtelingen en discriminatie. In de lesbrief voor de docenten en in de opdrachten bij de beelden wordt hierop ingegaan. Het belooft een spannende tentoonstelling te worden door de deelname van veel jonge kunstenaars. Zelfs met een vleugje streetart. We verwachten dat dit de jeugd zal aanspreken en dat zij zelf gaan nadenken over hun eigen doelen voor een betere wereld.

Een klas aanmelden voor een bezoek aan ARTZUID? Dat kan direct via onderstaande knop.
Voor meer informatie neem contact met ons op via educatie@artzuid.nl.

Blijf op de hoogte, volg ARTZUID online.

facebook youtube instagram pinterest twitter