Markus Lüpertz

Markus Lüpertz

‘Schilders hebben een totaal andere kijk op beeldhouwkunst dan beeldhouwers. De beeldhouwer maakt sculpturen, maar wij maken figuren van afbeeldingen. Het maakt niet uit of ze abstract of figuratief zijn, we zetten de vervorming van de schilderkunst om in sculpturen.’

Naam: Markus Lüpertz
Geboren: Tsjechië, 1941
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, ARTZUID 2015

Over Markus Lüpertz

Markus Lüpertz is beeldhouwer, schilder, graficus en schrijver. Hij werd geboren in Reichenberg (nu Tsjechië), zijn familie verhuisde in 1948 naar het Rijnland. Tijdens een vroege stage als schilder van wijnetiketten werd de jonge Lüpertz ontslagen vanwege vermeend gebrek aan talent. Van 1956-1961 studeerde hij aan de Werkkunstschule in Krefeld. Slechts een semester bracht hij door aan de Kunstakademie Düsseldorf – door hemzelf als een fiasco en beschamende nederlaag genoemd.

Lüpertz’ onderwerpen kenmerken zich door archaïsche monumentaliteit en suggestieve kracht. Zijn werken worden geschaard onder het neo-expressionisme. Sinds 1961 werkt hij als freelance kunstenaar. Drie jaar later richtte hij met een aantal anderen Galerie Grossgörschen op. In 1970 kon hij met een werkbeurs een jaar naar Florence. Zijn naam werd nog meer gevestigd na ontvangt van de Prijs van de Duitse Vereniging van Critici in 1974.

Hij aanvaardde in datzelfde jaar het hoogleraarschap schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten in Karlsruhe. Later bezette hij vergelijkbare posten in Salzburg en Düsseldorf. Daar zou hij ruim twintig jaar rector zijn en er internationaal bekende kunstenaars naar toe halen; onder hen A.R. Penck, Jannis Kounellis, Rosemarie Trockel, Jörg Immendorf en Tony Cragg.

Sinds 1980 maakt Lüpertz sculpturen, waarvan de Apollo-figuur voor de Alte Oper in Frankfurt een van de bekendste is, net als The Ugle Scares the Beauty, voor een brug in Karlsruhe.

Het bronzen beeld Judith, de bijbelse heldin, maar nu zonder zwaard en het afgehakte hoofd van Holofernes in de hand, was te zien tijdens de ARTZUID 2013. Twee jaar later stond het deels geschilderde bronzen beeld Mozart op de daarop volgende editie van ARTZUID 2015.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten