Pascale Marthine Tayou

Pascale Marthine Tayou

‘Ik geloof niet in inspiratie. Er is daar iets te mystieks. Ik veronderstel dat een kunstenaar noodzakelijkerwijs een verlichte klootzak zou zijn, wachtend tot de wind van wijsheid op zijn hoofd buigt wat altijd een soort marketingleugen is geweest die aan kunstenaars is gehecht.’

Naam: Pascale Marthine Tayou
Geboren: Kameroen, 1967
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook

Over Pascale Marthine Tayou

Pascale Marthine Tayou is beeldhouwer en maakt installaties en video’s. Hij studeerde rechten en ontwikkelde zich als autodidact tot kunstenaar. Na omzwervingen in Stockholm en Parijs, vestigde hij zich in Gent. Hij werkt vanuit België en Kameroen.

Tayou gebruikt vaak zelfgemaakte en gevonden voorwerpen. Niet zelden hebben deze een ambachtelijke Afrikaanse herkomst. Hij reflecteert ermee op actuele sociale en politieke kwesties. De installatie Plastic Bags (2001-2015) bestaat uit vijftienduizend plastic zakken, die wekenlang door vrijwilligers aan elkaar waren geknoopt. Het werk is mooi en verontrustend; de veelkleurige zakken bewegen gracieus op de wind. De kijker kent evenwel ook de schadelijke gevolgen van te veel plastic. Voor Tayou is de tas het symbool voor globalisering, consumentisme en vervuiling.

In 2002 nam hij deel aan Documenta 11 (Kassel) en de Biënnale van São Paulo. Daarna was zijn werk te zien op de Biënnale van Venetië (2005 en 2009). In 2010 werd Tayous werk in Kameroen getoond, tijdens de Salon Urbain de Douala en Triënnale d’art public. Musea in Rome, Herford en Gent namen zijn werk op.

Sinds 2009 staat onder een viaduct aan de Groesbeekdreef in Amsterdam Zuid-Oost een beeld van Tayou: Tayouken Piss, les pisseurs d’Amsterdam. De zes naakte, pissende mannen hebben de kleuren van de vlaggen van Kameroen, Nederland en België en verwijzen naar het bekende beeld van Manneken Pis in Brussel.

Afrodiziak.. Afrozidiaquek.. Afrosisiaque was Tayous werk dat wekenlang op ARTZUID in 2013 te zien was. Bijna duizend kleurrijke vlaggen symboliseren de vele nationaliteiten die in de 54 landen in Afrika; een enorm collectief van culturen, volkeren en gemeenschappen.

Kunstwerken op ARTZUID