ARTZUID Amsterdam Sculptuur Biënnale ASB

ARTZUID gaat door

ARTZUID-2019-publiek-tn
Vorige maand werd bekend dat het Amsterdams Fonds voor de Kunst ARTZUID niet langer met subsidie ondersteunt voor de vaste lasten van huur en personeel. Op lange termijn zou het een logische stap zijn geweest voor onze stichting om op eigen benen te staan, maar dit besluit komt geheel onverwacht en te snel. We hebben bezwaar gemaakt tegen dit besluit en zetten in op een overgangsregeling. In 2008 startten we als bewonersinitiatief zonder gemeentelijke subsidie, maar dat was toen niet vol te houden. Dankzij steun van de gemeente Amsterdam hebben we tussen 2013 en 2020 een solide groei doorgemaakt, waarbij we de tentoonstellingslasten dekken door de realisatie van eigen inkomsten: donaties, sponsoring, samenwerkingen, horeca, educatie, tours en merchandise. Hiervoor drijven we voor een groot deel op onze trouwe bezoekers en de tomeloze inzet van onze buurtvrijwilligers. Samen met onze stakeholders brengen we kunst tussen de mensen, omdat we geven om kunst en erfgoed, om jeugdeducatie, om de gemeenschap en om Amsterdam. Ondanks het verlies van de subsidie, willen we verantwoordelijkheid blijven dragen voor de uitdagingen van deze stad.

Met veel enthousiasme zijn we daarom bezig met de voorbereidingen van de 7de editie van ARTZUID volgend jaar van 15 mei tot 19 september. Door de beperking in middelen zal de route compacter worden en zich concentreren rond de Apollolaan en Minervalaan. Aangezien ons kunstevenement in de publieke ruimte plaatsvindt met een doorstroom aan bezoekers, kunnen we de beeldenroute met de nodige aanpassingen zonder gezondheidsrisico’s organiseren.
Directe aanleiding voor het tentoonstellingsconcept van ARTZUID 2021 zijn de vele werken van stadbeeldhouwer Hildo Krop in Amsterdam Zuid. Hij vertaalde zijn sociaal inhoudelijke boodschap in een figuratieve, expressieve beeldtaal, in lijn met het internationale Expressionisme in de kunst aan het begin van de 20ste eeuw. Uit zijn beelden spreken zijn bewogenheid over scheve maatschappelijke verhoudingen en andere universele thema’s als de gelijkheid van man en vrouw en de verhouding van mens tot dier en natuur. Die scheefgroei is er nu niet alleen op lokaal niveau, maar openbaart zich op wereldschaal. De vluchtelingenproblematiek bijvoorbeeld, of de maar voortdurende discriminatie op grond van huidskleur of religie, of de ondergeschikte positie wereldwijd van vrouwen, of de dreiging van klimaatverandering. Omdat deze problematiek mondiaal relevant is, tonen we op ARTZUID 2021 nationale en internationale kunstenaars die bezig zijn met deze problematiek, zich cultureel over en weer laten beïnvloeden, ons bewust maken en hoop bieden op een betere wereld.
We zijn ervan overtuigd dat we met extra steun van onze sponsoren, vrienden, bewoners, cultuurfondsen, loterijen, samenwerkingspartners en bezoekers, ARTZUID 2021 tot een succes kunnen maken.

Cintha van Heeswijck
Directeur Stichting Art Zuid

Steun nu ARTZUID 2021

ARTZUID-2013-Romuald-Hazoumé–Elf-rien-à-foutre-2005
Samen staan we sterk! Wilt u bijdragen aan de realisatie van ARTZUID 2021? Steun ons dan met een eenmalige donatie of wordt Vriend van stichting Art Zuid!

Doneren kan direct via onze website www.artzuid.nl/donateurs.

Ideeën over sponsoring of samenwerkingen zijn altijd welkom! U kunt daarvoor een afspraak maken via directie@artzuid.nl

Inschrijven ART CAMP herfstvakantie!

20191022_155830_tn
Op 12 oktober start de herfsteditie van het ARTZUID ART CAMP! Ons educatieteam heeft een uitdagend programma samengesteld voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Dit herfstkamp zal in het teken staan van de wereld van de toekomst. De kinderen gaan zelf bedenken hoe hun ideale wereld eruit ziet en wat daarvoor nodig is. We laten ze kennis maken met diverse materialen en technieken, en maken natuurlijk ook tijd om lekker te spelen tussendoor. Op vrijdag is het hoogtepunt van de week met de corona proof tentoonstelling, waar de kinderen hun toekomstige droomwereld in een tentoonstelling zichtbaar maken aan de ouders.

Afgelopen zomer zat het ART CAMP heel snel vol. Twijfel dus niet te lang en schrijf uw kind snel in voor het leukste kunstkamp van Amsterdam!

Ps. ART CAMP heeft sinds kort een eigen Instagram Account!! Volg @artzuid_artcamps voor de leukste foto's van de kunstkampen.

Nieuwe data Hildo Krop Tours

ARTZUID-Hildo-Krop-Tour (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)
Zoals u op onze website kunt lezen, vieren wij samen met een aantal andere Amsterdamse cultuurinstellingen het Hildo Krop jaar. Het is vijftig jaar geleden dat deze stadsbeeldhouwer overleed. Stichting Art Zuid biedt in dit kader exclusief de Hildo Krop Tour door Amsterdam Zuid aan. Inmiddels hebben we ruim 650 deelnemers mogen verwelkomen afgelopen zomer en iedereen is enthousiast! Vanwege dit grote succes zijn er de komende weekenden extra tour data toegevoegd. Heeft u nog niet meegewandeld? Schrijf u dan nu in voor deze unieke beleving.
In de 1,5 uur durende wandeling staan de beeldhouwwerken van Hildo Krop aan de gevels en op de bruggen centraal. Ook is er aandacht voor zijn tijdgenoten die prachtige werken in de openbare ruimte hebben gerealiseerd. Deze vrouwenfiguur met een kind op de knie is getiteld 'Maja' en is gemaakt in 1930 door Frans Werner. Tijdens de Hildo Krop Tour geeft de kunsthistorische rondleider een uitgebreide toelichting bij de beelden.

Nieuwe data:
- zaterdag 26 september
- zondag 27 september
- zaterdag 3 oktober
- zondag 4 oktober
- zaterdag 10 oktober
- zondag 11 oktober

NIEUW! ARTZUID ART CLUB

art camp
Op verzoek van veel ouders starten we op maandag 26 oktober a.s. met de ARTZUID ART CLUB! De kunstlessen vinden gedurende zes weken iedere maandag van 15.30 tot 17.45 uur plaats in ons atelier aan de Prinses Irenestraat 19-2 hoog te Amsterdam. De lessen zijn bedoeld voor creatieve kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Op basis van eigen ideeën, worden ontwerpen uitgewerkt, en onderzoeken en experimenteren ze met diverse materialen. Zes weken lang werkt de leerling onder begeleiding van een kunstenaar/docent aan een eindresultaat. In de laatste les vindt de eindpresentatie plaats van alle kunstwerken. De lessen kenmerken zich door een individuele aanpak, persoonlijke aandacht en maximaal 15 leerlingen in de groep.

Schrijf uw knutselaar nu in voor de ARTZUID ART CLUB periode 26 oktober t/m 30 november!

Expo Ewerdt Hilgemann Kröller Müller Museum

ARTZUID-Ewerdt-Hilgemann-Three-of-a-kind
Tot en met 8 november is in het Kröller Müller Museum op de Veluwe de tentoonstelling Ewerdt Hilgemann - Work in Progress - (1959-2020) te zien. Vanaf het begin bepalen elementaire vormen, de cirkel, het vierkant en de kubus, het werk van Ewerdt Hilgemann (Witten, 1938). Met deze vormen ontstaan vanaf de jaren zestig wandreliëfs, seriële installaties en sculpturen. In de jaren tachtig begint Hilgemann gebruik te maken van het toeval en van de kracht van natuurelementen. Zijn zogenoemde ‘implosie-sculpturen’ ontstaan door met een pomp geleidelijk lucht te zuigen uit grote vormen van roestvrij staal. Drie van deze monumentale geïmplodeerde kubusvormen waren op ARTZUID 2017 te zien. Deze groepstentoonstelling samengesteld door Rudi Fuchs presenteerde destijds de ontwikkeling van de Nederlandse abstracte beeldhouwkunst. Hilgemann vervult hierbinnen een prominente rol.

Vooraf kaarten reserveren via www.krollermuller.nl is noodzakelijk.

Bestel uw ARTZUID Beeldhouwpakket

artzuid-beeldhouwpakket_tn
De lancering in mei jl. van het doe-het-zelf ARTZUID beeldhouwpakket is erg populair om te geven als cadeau! We ontvangen regelmatig erg leuke reacties over hoe iedereen op zijn eigen manier aan de slag gaat met het makkelijk te bewerken speksteen.

Wilt u ook eens proberen te beeldhouwen of het pakket aan een ander cadeau geven? Via onze website kunt u het ARTZUID beeldhouwpakket bestellen. Met uw aankoop steunt u stichting Art Zuid en draagt u direct bij aan het mogelijk maken van onze activiteiten.

Het beeldhouwpakket bevat:
- Handleiding
- 1 speksteen
- 1 rasp (grove en fijne kant)
- 1 grof en fijn schuurpapier
- 1 hardhouten sokkel met rvs pin

In de kijker: Yoga ART by Lizzy

ARTZUID-YOGA-ART-Lizette-Kamerling1
In onze nieuwsbrief maken we ruimte om andere kunstinstellingen, individuele kunstenaars of ondernemende buurtgenoten in de kijker te zetten. Dit keer is het de beurt aan buurtgenoot Lizette Kamerling. Zij gaat in oktober van start met Yoga ART by Lizzy. De lessen zijn gevarieerd met een yin (ontspannen) en yang (actief).

Lizette: ”Al ruim zeven jaar is yoga een belangrijk onderdeel van mijn leven. Na een yoga Hatha teacher training te hebben gevolgd is mijn doel andere mensen te helpen om hun innerlijke rust te vinden door middel van Yoga ART: Aandacht, Reflectie en Transformatie. Vandaag de dag staan we continue aan, de to-do lijstjes blijven groeien en er is een continue stroom van prikkels van buitenaf. Tijdens de lessen wordt veel tijd geschonken een het vinden van een rustmoment. Volledig in contact te komen met onszelf, voelen wat er van binnen gebeurt en de connectie maken tussen lichaam en geest."

ARTZUID 2019 stond ook in het teken van onthaasten, maar dan door kunstkijken. Daarom faciliteert Stichting Art Zuid twee gratis proeflessen in ons atelier om kennis te maken met Yoga ART by Lizzy. De proeflessen vinden plaats op: donderdag 1 oktober 18.30 uur en zaterdag 3 oktober 10.00 uur in ons ARTZUID-atelier. De lessen zijn geschikt voor beginners en gevorderden. Er zijn maximaal 12 plaatsen beschikbaar dus geef u nu op via communicatie@artzuid.nl.

Locatie: Stichting Art Zuid, Prinses Irenestraat 19-1 hg Amsterdam. (in het Beatrixpark naast restaurant As)

Werkervaringsplaats redactie

Werken bij ARTZUID 2
Wij zijn op zoek naar een kunsthistoricus met journalistieke ervaring en een vlotte pen die voor ons inhoudelijke redactionele werkzaamheden kan verrichten voor onze mediakanalen. Ben jij gespecialiseerd in moderne en hedendaagse beeldhouwkunst en kunst in de openbare ruimte? We gaan dan graag met jou in gesprek!

Blijf op de hoogte, volg @ARTZUID

facebook youtube instagram pinterest twitter