‘De kwaliteiten die ik zoek in mijn werk zijn helderheid, eenvoud, intensiteit, subtiliteit, architectonische structuur, muzikaliteit (ritme en toon), heelheid en spontaniteit. Zoveel elementen manifesteren zich onvermijdelijk in de schilderkunst: jazz, de klankkleur van Ghanese muziek, improvisatie, arrangementen van merchandise enzovoort.’
Naam: Atta Kwami
Geboren: Ghana, 1956
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011, ARTZUID 2013
Over Atta Kwami
Atta Kwami is beeldhouwer, schilder, graficus, kunsthistoricus en curator. Zijn opleiding kreeg hij aan de Kwame Nkrumah University of Science and Technology in Ghana en in het Verenigd Koninkrijk.
Kwami maakt werken waarin hij speelt met de vorm- en kleurimprovisaties die kenmerkend zijn voor de Ghanese architectuur en het Afrikaans strookgeweven textiel. Zijn objecten verkennen de dynamiek, de ritmische structuren en de improvisatiekracht van de Afrikaanse visuele praktijk, zoals hij die heeft ervaren.
Atta Kwami is zich bewust van de veerkracht en persoonlijke strijd die nodig zijn voor een niveau van hoop en uitmuntendheid. Innovatie en traditie wisselen elkaar op een subtiele manier af. Schilderen is voor hem vergelijkbaar met koorddansen. Hij herhaalt vaak een enkel motief in een horizontaal of verticaal register.
Dat was ook kenmerkend voor beide werken waarmee hij op ARTZUID stond; in 2011 was Amsterdam Archways te zien. Een grote, kleurrijk compositie die als immense legostenen in de ruimte stonden opgestapeld. De volgende editie (2013) werd Reliëf Construction geëxposeerd, even groots en kleurrijk, dit keer geïnspireerd op uithangborden en etalages in zijn woonplaats Kumasi.
Kleur heeft bij Kwami magie. Schilderijen worden bij hem objecten. Okergeel, indigo, zwart, geel en grijstinten brengen verschillende tinten licht en lijn over. Het werk lijkt groter dan de delen; is denkbeeldige raster vormt een structuur , een rookgordijn om iets nieuws te creëren.
Kwami ontving verschillende prijzen, reisbeurzen en stipendia. Zijn werken werden tentoongesteld in onder andere het Metropolitan Museum of Art (New York), de nationale musea van Ghana en Kenia, het Victoria and Albert Museum en het British Museum in Londen.