Abdoulaye Konaté

Abdoulaye Konaté

‘Mijn werken getuigen van en spreken over machtsstrijd die generaties lang in Mali plaatsvindt, en daarbuiten natuurlijk. Deze onderwerpen zullen altijd inherent zijn aan het leven en zijn daarom gedurende mijn hele praktijk aan de orde geweest.’

Naam: Abdoulaye Konaté
Geboren: Mali, 1953
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Abdoulaye Konaté

Abdoulaye Konaté is textielkunstenaar, beeldhouwer, schilder en bouwt installaties. Hij studeerde textiel- en schilderkunst aan het Institut National des Arts de Bamako en het Instituto Superior de Arte in Havana, Cuba. Hij begon als grafisch vormgever in het nationale museum in Bamako. Nu leidt hij een aantal kunstopleidingen in Mali, waaronder het Conservatoire des Arts et Métiers Multimédia Balla Basseké Kouyaté in Bamako.

Met zijn beeldend werk geeft Konaté commentaar op politieke en ecologische aangelegenheden. Zijn twee hoofdthema’s zijn de aantasting van de Sahel en de impact van aids op de samenleving. Hij stelt vraagtekens bij de politieke, sociale en economische ontwikkelingen in het Mali van nu en toont aan hoe oorlogen, aids, mensenrechten, ecologische rampen en globalisering het leven beïnvloeden.

Veel van zijn grootschalig werk is gebaseerd op textiel. Dit uit noodzaak; het materiaal is in Mali gemakkelijker verkrijgbaar dan verf.

In 2013 was Konaté’s textielwerk Blanc-Blanc-Gris te zien tijdens ARTZUID. Het is uitgevoerd in collagetechniek en verbeeldt de verwoestende effecten van oorlogen en economische factoren. Ook voor dit object maakte hij gebruik van geweven en geverfde stoffen uit Mali.

Werken van Abdoulaye Konaté waren tentoongesteld in tal van internationale exposities, zoals Documenta 12 in Kassel (2007), Centre Pompidou in Parijs, in Londen en Frankfurt. Hij ontving tal van prijzen.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten