Hildo Krop stadsbeeldhouwer Amsterdam

Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam en verschijnen er zoveel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop ook in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Hierdoor vergroot zijn zichtbaarheid zowel binnen als buiten zijn stad.

Na de verschrikkingen van WOI en de Russische revolutie wilde Krop als kunstenaar een bijdrage leveren aan de samenleving en kunst onder de mensen brengen. Hij vertaalde zijn sociaal inhoudelijke boodschap in een figuratieve, expressieve beeldtaal, in lijn met het internationale Expressionisme in de kunst aan het begin van de 20ste eeuw. In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen schitteren de beelden van Krop vol symboliek over een betere wereld voor mens, dier en natuur. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop honderd jaar later? En welke onderwerpen vragen vandaag de dag onze aandacht?

ARTZUID Viering Hildo Krop 2020

Hildo Krop (1884 – 1970)

ARTZUID – Hildo Krop Tours

De rijkdom aan beeldhouwkunst in de openbare ruimte is gigantisch in Plan Zuid van Berlage. Wie een beetje oplet ziet overal beeldhouwkunst op straat, van zowel Hildo Krop – die duidelijk zijn hoofdrol opeist met zijn werk – als andere kunstenaars.

Behalve de kunstwerken van Hildo Krop zijn ook kunstwerken van tijdgenoten te vinden in Plan Zuid, voor wie veel minder werk overbleef. Zij moesten het vooral hebben van de Amsterdamse School-architecten die werkten voor particuliere opdrachtgevers. Zo gaf onder andere Gerrit Jan Rutgers mooie opdrachten aan verschillende kunstenaars. Tijdens deze expressionistische stroming behoorde kunst toe aan het volk en moest het daarom prijken aan gebouwen, in plantsoenen, op pleinen en aan bruggen. De leden verlangden naar een hechte gemeenschap. In de huidige tijd van het individualisme verdient deze periode van de Nederlandse geschiedenis daarom extra aandacht.

Hildo Krop en tijdgenoten gevelbeelden tours

Ontdek de verborgen kunstwerken van Hildo Krop en tijdgenoten tijdens de ARTZUID – Hildo Krop tours. Elk weekend neemt een van onze enthousiaste kunsthistoricco een groep van jong en oud mee door Plan Zuid van Berlage. Wandel met ARTZUID langs gebouwen en plantsoenen, over pleinen en bruggen. Al met al een tour die je niet wilt missen! Groepen kunnen op elke gewenste dag reserveren door een mail te sturen naar communicatie@artzuid.nl.

Locatie
ARTZUID – Hildo Krop tours
Startpunt rondleidingen
Apollo House, Apollolaan 15
1077 RV Amsterdam

Gerelateerde producten

ARTZUID – Hildo Krop Tour

20,00 incl. btw

Hildo Krop Tour

Ontdek de verborgen kunstwerken van Hildo Krop en tijdgenoten tijdens bijzondere gevelbeelden tours door Amsterdam Zuid. Hildo Krop eist duidelijk de hoofdrol op, maar ook zijn tijdgenoten hebben prachtige opdrachten uitgevoerd voor particuliere opdrachtgevers. Laat je rondleiden door een van onze enthousiaste kunsthistorische rondleiders. Zij nemen je mee door Plan Zuid van Berlage langs gebouwen, plantsoenen, pleinen en bruggen en vertellen verrassende verhalen over de beelden in Amsterdam Zuid. Een tour die je niet wilt missen!

  • Rondleiding van 1,5 uur met professionele kunsthistorische rondleider.
  • Vertrekpunt: Apollo House, Apollolaan 15 (kruising Stadionweg) Amsterdam.
  • Vertrektijd: zaterdag en zondag 11.00 uur (verzamelen 10.45 uur).
  • Vooraf reserveren is noodzakelijk.
  • Groepen van max. 15 deelnemers. (afhankelijk van overheidsmaatregelen, zo nodig minder deelnemers)

Nederlands

*Let op. Boeken voor komend weekend na vrijdag 17.00 niet meer mogelijk.

Tour boeken

  • Stap 1. Selecteer een beschikbare datum.
  • Stap 2. Selecteer het aantal te reserveren plekken.
  • Stap 3. Klik op ‘In winkelmand’, controleer de gegevens en ga naar afrekenen.