Hildo Krop stadsbeeldhouwer Amsterdam

Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam en verschijnen er zo veel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop ook in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Hierdoor vergroot zijn zichtbaarheid zowel binnen als buiten de stad.

Na de verschrikkingen van WOI en de Russische revolutie wilde Krop als kunstenaar een bijdrage leveren aan de samenleving en kunst onder de mensen brengen. Hij vertaalde zijn sociaal inhoudelijke boodschap in een figuratieve, expressieve beeldtaal, in lijn met het internationale expressionisme in de kunst aan het begin van de 20ste eeuw. In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen symboliseren de beelden van Krop over een betere wereld voor mens, dier en natuur. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop honderd jaar later? En welke onderwerpen vragen vandaag de dag onze aandacht?

ARTZUID Viering Hildo Krop 2020

Hildo Krop (1884 – 1970)

ARTZUID – Hildo Krop tours

De rijkdom aan beeldhouwkunst in de openbare ruimte is groot in Plan Zuid van Berlage. Wie een beetje oplet ziet overal beeldhouwkunst op straat, van zowel Hildo Krop – die duidelijk zijn hoofdrol opeist met zijn werk – als andere kunstenaars.

Behalve de kunstwerken van Hildo Krop zijn ook kunstwerken van tijdgenoten te vinden in Plan Zuid, voor wie veel minder werk overbleef. Zij moesten het vooral hebben van de Amsterdamse School-architecten die werkten voor particuliere opdrachtgevers. Zo verleende Gerrit Jan Rutgers opdrachten aan verschillende kunstenaars. Tijdens deze expressionistische stroming behoorde kunst toe aan het volk en moest het daarom prijken aan gebouwen, in plantsoenen, op pleinen en aan bruggen. Het idee van een hechte gemeenschap. In de huidige tijd van individualisme verdient deze periode van de Nederlandse kunstgeschiedenis daarom extra aandacht.

Hildo Krop en tijdgenoten gevelbeeldentours

Ontdek de verborgen kunstwerken van Hildo Krop en tijdgenoten tijdens de ARTZUID – Hildo Krop tours. Vanaf 4 juni tot en met 10 september 2023 twee wekelijks op zondag om 11.00 uur neemt een enthousiaste kunsthistoricus de groep mee door Plan Zuid van Berlage. Wandel langs gebouwen en plantsoenen, over pleinen en bruggen. Het is een tour die je niet zult vergeten! Reserveer nu. Wens je zelf een dag en tijd te kiezen voor een speciale groep? Stuur je aanvraag naar communicatie@artzuid.nl.

Locatie
ARTZUID – Hildo Krop tours
Startpunt rondleidingen
Apollo House, Apollolaan 15
1077 RV Amsterdam