Maak kennis met Stichting Art Zuid

Over stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid is een culturele non-profit organisatie, opgericht in 2008 door een aantal enthousiaste buurtbewoners uit Amsterdam Zuid. In 2023 bestaat de stichting 15 jaar. Doel is om met een tweejaarlijkse beeldententoonstelling op de lanen van Berlages Plan Zuid kunst toegankelijk te maken voor iedereen. De tentoonstelling is bij het publiek bekend onder de naam ARTZUID, Amsterdam Sculptuur Biënnale. De 9de editie van ARTZUID vindt plaats van mei tot en met september 2025.

De stichting werkt iedere editie met een andere curator die de groepstentoonstelling aan de hand van het tentoonstellingsconcept samenstelt. De selectie van de kunstenaars is in voorafgaande edities gedaan door toonaangevende curatoren, als Michiel Romeyn, Roberto Meyer, Jan Cremer, Henk van Os, Rudi Fuchs, Maarten Bertheux, Jhim Lamoree, Ralph Keuning en Jasper Krabbé.

De tentoongestelde beelden worden in bruikleen genomen van kunstenaars, particuliere- en bedrijfscollecties, gemeenten, musea en galeries. Iedere editie krijgen tien jonge kunstenaars opdracht om nieuw werk te maken, waardoor zij in de gelegenheid worden gesteld om een kunstwerk op schaal in de openbare ruimte te maken en hun portfolio op te bouwen.

Met internationale deelnemers zoals Kusama, Tony Cragg, Robert Indiana, Julian Schnabel, Nancy Rubins, Eduardo Chilida, KAWS, Mario Merz, Antony Gormley, Jaume Plensa, El Anatsui en Atelier Van Lieshout in combinatie met talent van de Nederlandse academies is ARTZUID uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal sculptuurpodium. Volgens Rudi Fuchs is ARTZUID als biënnale uniek, althans hij kent wereldwijd geen andere biënnale die zich uitsluitend op buitensculptuur richt.

Volgens onderzoeksbureau Respons is ARTZUID het grootste gratis toegankelijke kunstevenement van Nederland met een gemiddeld bezoekersaantal van 250.000. Onder scholen is ARTZUID een populair cultuuruitje waar de jeugd alles leert over kunst in de openbare ruimte. Jong en oud geniet al wandelend van de beelden. Een bezoeker zei eens: “Ik kom hier graag, want op ARTZUID voel ik me nooit alleen”. En dat is precies wat de stichting wil bewerkstelligen: een ontmoetingsplek, waarbij de beelden werken als conversation pieces, als aanleiding voor een praatje om ervaringen met elkaar uit te wisselen. De tomeloze inzet en betrokkenheid van honderd buurtvrijwilligers, die tijdens ARTZUID in het Informatiepaviljoen ter hoogte van Minervalaan 1 de bezoekers verwelkomen, is hierbij van groot belang.

In 2013 werd ARTZUID door de inwoners van Amsterdam gekozen als ‘Beste Buurtinitiatief’ in het kader van de Oranje Fonds Kroonappels. In 2011 werd ARTZUID onderscheiden met de Europa Nostra Award voor haar educatieve programma. In 2011 en 2015 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de tentoonstelling geopend.

Contactgegevens

Bezoekerspaviljoen ARTZUID 2025

mei t/m september 2025

Minervalaan 1  Amsterdam
(kruising Minervalaan – Apollolaan)

Postadres: Hacquartstraat 30, 1071SJ  Amsterdam
E-mail: communicatie@artzuid.nl
Telefoon: +31 (0)20 528 60 61
KvK: 34317184
IBAN: NL11ABNA0590068628
(ANBI) RSIN nummer: 8201.06.707
BTW nummer: NL820106707B01

Uitvoerend team

Directeur Cintha van Heeswijck
Secretariaat Anne-Mariken Raukema
Online Marketing Lisanne Luteijn
Sponsoring & partnerships Eline Dijkstra-Schouwenaar
PR & Media Marieke Klosters
Educatie Lotte Hardeman
Vrijwilligerscoördinator An Bastiaans

 

Bestuur Stichting Art Zuid

Voorzitter Volkert Struycken
Penningmeester Vacant
Secretaris Eline Dijkstra-Schouwenaar
ARTZUID Vrijwilligers

ANBI status Stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid is sinds 2009 een door de Nederlandse belastingdienst goedgekeurde ANBI-instelling.

Missie

Onze missie is om met kunst in de openbare ruimte nieuwe ontmoetingsplekken te creeëren voor alle bewoners van Amsterdam en daar buiten en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen, in het bijzonder voor de jeugd.

Doelstellingen van Stichting Art Zuid
  1. Aandacht vestigen op het monumentaal stedenbouwkundig erfgoed Plan Zuid van architect Hendrik Petrus Berlage.
  2. Het bevorderen van de leefbaarheid in Amsterdam door het organiseren en van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID.
  3. Het creëren van ontmoeting met kunst voor jong en oud.

Beloningsbeleid

Beleidsplan

Jaarrekening 2023

Bestuursverslag 2023

Raad van Advies Roger van Boxtel
Willem Stevens
Alexander Strengers
Kunstcommissie Rudi Fuchs
Jan Cremer
Paul Goede
Willem Baars
Bert Jansen
Fons Geerlings
Comité van Aanbeveling Roberto Payer
Elco Brinkman
Eva van der Dussen-Rinnooy Kan
Jan Teeuwisse
Cor van Zadelhoff
Henk van Os