Maak kennis met Stichting Art Zuid

Over stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid is een culturele non-profit organisatie, opgericht in 2008 door een aantal enthousiaste buurtbewoners uit Amsterdam Zuid. Doel is om met een tweejaarlijkse beeldententoonstelling op de lanen van Berlages Plan Zuid kunst toegankelijk te maken voor iedereen. De tentoonstelling is bij het publiek bekend onder de naam ARTZUID, Amsterdam Sculptuur Biënnale. De 7de editie vond plaats in 2021 en de volgende editie staat gepland van mei t/m september 2023.

De stichting werkt iedere editie met een andere curator die de groepstentoonstelling aan de hand van het tentoonstellingsconcept samenstelt. De selectie van de kunstenaars is in voorafgaande edities gedaan door toonaangevende curatoren, als Michiel Romeyn, Roberto Meyer, Jan Cremer, Henk van Os, Rudi Fuchs, Maarten Bertheux, Jhim Lamoree en Ralph Keuning.

De tentoongestelde beelden worden in bruikleen genomen van kunstenaars, particuliere- en bedrijfscollecties, gemeenten, musea en galeries. Iedere editie krijgen tien jonge kunstenaars opdracht om nieuw werk te maken, waardoor zij in de gelegenheid worden gesteld om een kunstwerk op grote schaal in de openbare ruimte te maken.

Met internationale deelnemers zoals Tony Cragg, Eduardo Chilida, KAWS, Mario Merz, Antony Gormley, Jaume Plensa, El Anatsui, en Atelier Van Lieshout in combinatie met jong talent van de Nederlandse academies is ARTZUID uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal sculptuurpodium. Volgens Rudi Fuchs is ARTZUID als biënnale uniek, althans hij kent wereldwijd geen andere biënnale die zich uitsluitend op buitensculptuur richt.

Volgens onderzoeksbureau Respons is ARTZUID het grootste gratis toegankelijke kunstevenement van Nederland met een gemiddeld bezoekersaantal van 300.000. Onder scholen is ARTZUID een populair cultuuruitje waar de jeugd alles leert over kunst in de openbare ruimte. Jong en oud geniet al wandelend van de beelden. Een bezoeker zei eens: “Ik kom hier graag, want op ARTZUID voel ik me nooit alleen”. En dat is precies wat de stichting wil bewerkstelligen: een ontmoetingsplek, waarbij de beelden werken als conversation pieces, als aanleiding voor een praatje om ervaringen met elkaar uit te wisselen. De tomeloze inzet en betrokkenheid van onze honderd buurtvrijwilligers, die tijdens ARTZUID in het informatiepaviljoen ter hoogte van Minervalaan 1, de bezoekers verwelkomen is hierbij van groot belang.

In 2013 werd ARTZUID door de inwoners van Amsterdam gekozen als ‘Beste Buurtinitiatief’ in het kader van de Oranje Fonds Kroonappels. In 2011 werd ARTZUID onderscheiden met de Europa Nostra Award voor haar educatieve programma. In 2011 en 2015 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de tentoonstelling geopend.

Contactgegevens

ARTZUID 2023
Amsterdam Sculptuur Biënnale
Minervalaan 1
(kruising Minervalaan x Apollolaan)
Kantooradres: Stichting Art Zuid
Churchill-laan 69A
1078 DH Amsterdam
E-mail: info@artzuid.nl
Telefoon: +31 (0)20 528 60 61
KvK: 34317184
IBAN: NL11ABNA0590068628
(ANBI) RSIN nummer: 8201.06.707
BTW nummer: NL820106707B01
Openingstijden kantoor: Maandag – Vrijdag: 09.00 uur – 17.30 uur

Uitvoerend Team ARTZUID

Organisatie & uitvoering Cintha van Heeswijck
Secretariaat Sarah Depeweg
Online Marketing Vacant
Sponsoring & partnerships Eline Dijkstra-Schouwenaar &                                            Barbara Wijsmuller-Buddingh
PR & Media Marieke Klosters
Educatie (mail) Marit Jongsma
Vrijwilligerscoördinator An Bastiaans

 

Bestuur Stichting Art Zuid

Voorzitter Vacant
Secretaris Volkert Struycken
Penningmeester Robert Kamerling
ARTZUID Vrijwilligers

ANBI status Stichting Art Zuid

Stichting Art Zuid is sinds 2009 een door de Nederlandse belastingdienst goedgekeurde ANBI-instelling.

Missie

Onze missie is om met kunst in de openbare ruimte nieuwe ontmoetingsplekken te creeëren voor alle bewoners van Amsterdam en daar buiten en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen, in het bijzonder voor de jeugd.

Doelstellingen van Stichting Art Zuid
  1. Aandacht vestigen op het monumentaal stedenbouwkundig erfgoed Plan Zuid van architect Hendrik Petrus Berlage.
  2. Het bevorderen van de leefbaarheid in Amsterdam door het organiseren en van de Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID.
  3. Het creëren van ontmoeting met kunst voor jong en oud.

Jaarstukken | Activiteitenverslag | Beloningsbeleid | Beleidsplan

Raad van Advies Roger van Boxtel
Willem Stevens
Alexander Strengers
Kunstcommissie Rudi Fuchs
Jan Cremer
Els van Odijk
Paul Goede
Willem Baars
Bert Jansen
Fons Geerlings
Comité van Aanbeveling Henk van Os
Elco Brinkman
Eva van der Dussen-Rinnooy Kan
Jan Teeuwisse
Cor van Zadelhoff
Roberto Payer