ARTZUID 2021 – IMAGINE

1 juli – 17 oktober

ARTZUID is dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Iedere twee jaar staan er gedurende 4 maanden 70+ spraakmakende beelden tentoongesteld op de groene lanen van Amsterdam Zuid. Onze missie is om met een beeldenselectie van museale kwaliteit op straat een nieuwe ontmoetingsplek te creëren en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen.

ARTZUID

Tentoonstellingsconcept

Van 1 juli tot en met 17 oktober 2021 vindt de 7e editie van ARTZUID plaats. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert een belevingstentoonstelling met 70 kunstwerken op de 5 km lange route. Het hart van de tentoonstelling ligt in Berlage’s monumentale Plan Zuid met de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan.

Idealen

Deze zomer staat de 7de editie van ARTZUID in het teken van engagement. De beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop vormen de aanleiding voor het tentoonstellingsconcept van ARTZUID 2021. In 1917 startte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen schitteren de beelden van Krop vol symboliek over een betere wereld voor de mens, dier en natuur.

Imagine

ARTZUID 2021 draagt de titel Imagine en toont kunstenaars met engagement, die figuratief en expressief werken. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop 100 jaar later? En welke onderwerpen zijn vandaag de dag actueel: klimaat, gelijkheid, gezondheid, natuur en dierenwelzijn, etc.? Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat John Lennon het lied IMAGINE schreef:

You may say I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you will join us
And the world will be as one.

Op ARTZUID zijn de deelnemende kunstenaars onze dreamers, net als Hildo Krop 100 jaar geleden en John Lennon 50 jaar geleden. Zij bevragen de huidige staat van de wereld en nemen ons mee naar hun ideaal. De kunstenaars willen bij de bezoekers iets losmaken, het denken over een betere wereld en het stellen van persoonlijke doelen. Wat wil jij doen om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties, onze kinderen en hun kinderen?

Bekijk hier de deelnemende kunstenaars

Rondleidingen

Iedere zaterdag en zondag om 13.00 uur vindt de ARTZUID-groepsrondleiding plaats. Ook kun je een privé-rondleiding boeken op een dag en tijd naar keuze voor je eigen gezelschap. Bekijk alle mogelijkheden voor rondleidingen onder ARTZUID rondleidingen.

Educatieprogramma

Neem je klas mee naar ARTZUID en doe samen de kindertour met opdrachten. Voor creatieve kids tussen 6-12 jaar is er tijdens de vakanties ook ons ART CAMP

Bij ARTZUID valt veel te leren én te beleven! Bekijk ons programma voor alle activiteiten voor kinderen.

Ralph Keuning curator ARTZUID 2021

Ralph Keuning Curator ARTZUID

Voor deze zevende editie van ARTZUID is Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis, als curator aangezocht.

“Juist nu in een tijd van sterke meningen en harde discussies is een open ontmoetingsplaats van kunst belangrijk. Het werk van de deelnemende kunstenaars aan ARTZUID is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers. Juist die pluriformiteit, artistiek en ideologisch, geeft stof tot gesprek en zet aan tot nadenken over de actuele maatschappelijke thema’s.” 

Route Amsterdam Sculptuur Biënnale

ARTZUID Route

Voor ARTZUID 2019 heeft Stichting Art Zuid de bekende Travelers Choice Award van TripAdvisor mogen ontvangen. Allemaal dankzij de geweldige beoordelingen van bezoekers. Help jij ARTZUID 2021 weer aan de Travelers Choice Award?

Bezoekersinformatie

ARTZUID 2021 vindt plaats van 1 juli t/m 17 oktober 2021. Het startpunt van de beeldenroute is bij ons Informatiepaviljoen op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1, Amsterdam. De beeldenroute loopt langs de Minervalaan, de Apollolaan, met uitlopers naar de Churchilllaan, de Zuidas, het Stadionplein en het Museumplein.

Openingstijden

Van 1 juli – 17 oktober 2021 staan de ARTZUID beelden tentoongesteld in de openbare ruimte en zijn 24 uur per dag toegankelijk.

Het Informatiepaviljoen op Minervalaan 1 is gedurende de tentoonstelling dagelijks open tussen 10.00 – 18.00 uur. (Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen)

Informatiepaviljoen

Bij het Informatiepaviljoen ter hoogte van Minervalaan 1 kun je terecht voor o.a.  de routekaart, catalogi en merchandise en het is verzamelpunt van alle rondleidingen. Ook is er een hapje en drankje verkrijgbaar. Bezoekers kunnen gebruikmaken van het toilet in het nabijgelegen Hilton Hotel. Er is gratis WiFi beschikbaar, waarmee je de ARTZUID app kunt downloaden. De routekaart en catalogus kunnen ook van te voren besteld worden in onze webshop. Let op dat de verzendtijd 4 dagen kan zijn.

Routebeschrijving

Met openbaar vervoer

Vanaf Station Amsterdam Zuid neem de uitgang Zuidplein. Loop noordelijk richting de Minervalaan. Loop deze af. Ons Informatiepaviljoen staat op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1. (10 min.) Of neem Tram 5 richting Centraal Station, stap uit bij halte Stadionweg/Beethovenstraat. (10 min)

Vanaf Station Amsterdam Centraal neem Metro 52 (Noord/Zuidlijn) richting station Amsterdam Zuid. Stap uit bij Metrostation de Pijp. Stap over op Tram 24 richting VU Medisch Centrum en stap uit bij tramhalte Minervaplein. Loop 400 m in noordlijke richting de Minervalaan op (totaal 30 min.)

Met de auto, toets in de navigatie de Minervalaan 1 in.
Indien geen navigatie, vanaf de A10 neem afrit s109 richting RAI, volg de Boelelaan, de Beethovenstraat, sla linksaf bij de Stadionweg, rechtsaf de Minervalaan op en parkeer op de Apollolaan of Minervalaan. Kosten  €4,50/uur. Ons Informatiepaviljoen staat op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1.

Zie ook

ARTZUID tentoonstelling 2019 Aristide Maillol Atelier

Internationale kunstenaars

Kunst voor iedereen

Kunst voor iedereen

ARTZUID tentoonstelling opkomend talent

Opkomend talent

close

Hallo daar 👋
Het is leuk je te ontmoeten.

Meld je aan om elke maand de geweldige ARTZUID Nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.