Arne Quinze

Arne Quinze

‘Gedreven door de kracht van de natuur, heb ik de drang om onze steden naar een betere toekomst te leiden.’

Naam: Arne Quinze
Geboren: België, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017, 2021, 2023

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Twitter, Pinterest

Over Arne Quinze

Arne Quinze – de artiestennaam van Arne van Collie – is beeldhouwer, schilder en conceptueel kunstenaar, die veel installaties in de openbare ruimte maakt. Hij begon als graffitikunstenaar en werkte een tijd als klusser: timmerman, loodgieter en elektricien.

Quinze werd bekend door het plaatsen van Uchronia, een houten constructie van dertig meter hoog en zestig meter breed die hij samen met Jan Kriekels en Maurice Engelen maakte voor het Burning Man festival in de Nevadawoestijn in de Verenigde Staten, in 2006.

Later zou hij nog Cityscape in Brussel (2007) bouwen en weer een jaar later The Sequence, in hout en beton, achter het Vlaams parlement, ook in Brussel.

Zijn werken werden ook getoond in New York, Miami, São Paulo, Milaan en Verona. In Oostende en Parijs staan beelden van hem permanent in de openbare ruimte. Quinze werkt met een team van zo’n tien mensen aan zijn installaties. Behalve architectonische sculpturen maken ze ook video-installaties die zijn visie op de samenleving tonen en hoe mensen zichzelf en de maatschappij zien.

Natural Chaos was te zien tijdens ARTZUID in 2017. De twee meter hoge beelden van staal en aluminium vormen een loflied op de natuur. De afbraak hiervan en het verlies van soorten houdt hem bezig. Met zijn werken wil hij de ogen van de toeschouwers openen voor de ongebreidelde schoonheid en weelde van flora en fauna.

Het feit dat sinds zijn geboorte (1971) de mens meer dan 30% van de flora en fauna in de wereld heeft vernietigd, is zijn drijfveer om dit proces te stoppen en wil de leefomgeving menselijker en groener maken. Het is ook een aanklacht tegen de voortdurende uitbreiding van monotone steden.

Op ARTZUID 2023 is Lupine Honeycomb te zien. De beelden symboliseren Quinze’s reflectie op de hedendaagse groeiende verschillen tussen de diversiteit van de natuur en de voortdurende uitbreiding van monotone steden. De lupine – een terugkerende bloem in zijn werk – telt zo’n tweehonderd soorten en kent vele hybriden. Quinze daagt de monocultuur uit en zijn streven naar variatie en diversiteit is zowel een statement als een rode draad in zijn werk.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop