Auke de Vries

Auke de Vries

‘Je moet voor jezelf de omgeving, waarin je een beeld gaat plaatsen, onder woorden kunnen brengen. De omgeving maakt voor mij altijd een deel van de werking van het beeld uit en voegt daarom iets wezenlijks aan het beeld toe.’

Naam: Auke de Vries
Geboren: Nederland, 1937
ARTZUID editie(s): 2011 en 2017

Social Media: Facebook

Over Auke de Vries

Auke de Vries is beeldhouwer, tekenaar, schilder en graficus. Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar zou hij later ook zelf lesgeven, net als jaren daarvoor aan de academie in Amsterdam. Aanvankelijk werkte hij als schilder en graficus. Vanaf de jaren 70 maakt hij metalen sculpturen, die hij vaak laat aansluiten bij de architectuur ter plekke.

De Vries’ beelden zijn licht en abstract gebouwd uit geometrische vormen, die lijken te zweven: lijnen, kegels, kubussen, vlakken en cilinders. Treinreizigers kennen De Vries’ beeld bij station Hollands Spoor (1987) tegen de gevel van het toenmalige expeditieknooppunt van PTT Post. Het langgerekte beeld is een sleutelwerk in zijn oeuvre. De repeterende beweging van zigzagvormen, stroken, sokkels en cilinders steekt sterk af tegen de witte gevel. Met een halve meter breedte neemt het weinig ruimte in beslag en lijkt het geëtst.

Sculpturen van De Vries staan onder andere in Lelystad (Windorgel, 1973), Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Misschien is hij bekender in het buitenland. Een van zijn belangrijkste werken is het beeld Gelandet (2001) op het dak van het hoofdkantoor van Daimler-Benz in Berlijn. Ook dit is een synthese van architectuur, stedenbouw en sculptuur.

In 2011 en 2017 waren werken van Auke de Vries te zien op ARTZUID. Untitled was een uit de serie Living in Trees, een hangende stad voor vogels. Het beeld zes jaar later was Bosgod, uit 1995, geïnspireerd door het contrast tussen onaffe en krakkemikkige bouwsels in sloppenwijken en de architectuur van de chique wijken in Istanbul.

Verschillende prijzen vielen Auke de Vries ten deel, waaronder de Ouborgprijs (1997), de Wilhelminaring (2015) en de Gerrit Bennerprijs voor Beeldende Kunst, beide voor zijn hele oeuvre (2019).

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu