Carlos Blaaker

Carlos Blaaker

‘Het balanceren met meloenen staat voor het balanceren met zaken als geld, werk en liefde.’

Naam: Carlos Blaaker

Geboren: Suriname, 1961
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Carlos Blaaker

Carlos Blaaker is beeldhouwer, kunstschilder en fotograaf. Uit al zijn werken spreekt een hoge mate van engagement. Hij volgde in Suriname de Nola Hatterman academie. Daarna studeerde hij af aan de Art Student League in New York en verhuisde vervolgens naar Rotterdam, waar hij bijna twintig jaar zijn artistieke carrière voortzette. In 2009 vertrok hij naar Curaçao.

Blaaker heeft een passie voor de authentieke Caraïbische cultuur, wat duidelijk terug te zien is in zowel zijn beelden als zijn schilderijen. Door de jaren heen veranderde Blaaker van stijl en kleurenpalet. Ook zijn inspiratie bleef onveranderd: de plekken in de openbare ruimte waarin duidelijk de menselijke hand te herkennen zijn.

De strakke vormen, de rechte hoeken en de vele horizontale en verticale lijnen maken Blaakers monumentale schilderijen tot haast abstracte composities. Wanneer je de recente doeken vergelijkt met Blaakers vroegere schilderijen lijkt er een stijlbreuk te hebben plaats gevonden. De scherpe contouren van gebouwen maakten plaats voor ronde vormen. De rijkdom aan warme kleuren is vervangen door een helder kleurenpalet. De beelden vormen niet meer één geheel, maar zijn op een collageachtige manier uit verschillende delen opgebouwd. De schilderijen van Blaaker zijn autonomer geworden. Maar de gretigheid waarmee hij zijn verf op het doek smeert, met penseel, paletmes of direct vanuit de tube, is hetzelfde gebleven. Blaaker schildert de alledaagse realiteit, de plekken in de openbare ruimte waarin duidelijk de menselijke hand te herkennen is. In zijn werk tilt hij triviale elementen naar een hoger niveau. De schilderijen vormen een ode aan de schoonheid van het alledaagse leven.

Tijdens ARTZUID 2021 was Balanceado con mis cosas / Balancerend met mijn dingen te zien; een zwarte vrouw die wit geschilderd was en die op haar hoofd twee rotsblokken draagt, die ze zorgvuldig in balans houdt. Eerder maakte hij vergelijkbare beelden, met vrouwen die meloenen op hun hoofd laten balanceren.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu

ARTZUID Webshop