David Altmejd

David Altmejd Sculptor © Xavier Hufkens

‘Een perfect object voor mij is iets dat tegelijkertijd extreem verleidelijk en extreem weerzinwekkend is’.

Naam: David Altmejd
Geboren: Canada, 1974
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Tumblr,  Twitter

Over David Altmejd

Altmejd is een Canadese beeldend kunstenaar; hij woont en werkt in de Verenigde Staten. Hij heeft een studie beeldende kunst aan de Université du Québec à Montréal gevolgd, waar hij afstudeerde in tekenen en schilderen. Daarna studeerde hij in 1998 ook af als beeldhouwer. Hij raakte gefascineerd door biologie en sciencefictionfilm en verhuisde naar New York. In 2001 haalde hij een master aan de Columbia Universiteit. Altmejd vertegenwoordigde Canada in 2007 op de 52e Biënnale van Venetië met de installatie The Index. Ook nam hij deel aan respectievelijk de Istanbul en Whitney Biënnales in 2003 en 2004.

Zijn eerste solo-expositie was bij galerie SKOL in Montreal. Van meet af aan heeft hij een fascinatie voor complexiteit als vorm. Verval bestaat in evenwicht met regeneratie, het voortreffelijke in combinatie met het groteske.

Het werk van David Altmejd is een unieke en bedwelmende mix van wetenschap en magie, sciencefiction en gotische romantiek. Een post-apocalyptische visie die tegelijkertijd in wezen optimistisch is, die zoals altijd het potentieel voor regeneratie, evolutie en uitvinding bevat.

Hij maakt beelden die het bereik van figuratieve representatie uitbreiden en hij roept abstracte gebieden op die verder gaan dan het herkenbare. Zijn werk is gericht op de menselijke vorm – in zijn visie niet alleen het lichaam, maar ook de geest, de verbeelding en de ziel. Altmejds repertoire behelst een potpourri aan elementen. Het werk Man 2 bijvoorbeeld, bestaat uit glasvezel, epoxy klei, hout, ganzen- en kippenveren, kunsthaar, kwarts, parkiet, kleding (broek, jasje, overhemd, schoenen), hars, metaaldraad, acryl- en latexverf, glazen ogen, een plastic zak en kokosnoten.

David Altmejds werk was onder andere te zien in het Guggenheim (New York, 2010), National Galery of Canada (Ottawa, 2010), MOCA Cleveland (2012), Musée d’Art Moderne (Parijs, 2015) en het Museum voor Schone Kunsten (Brussel, 2016).

Kunstwerken op ARTZUID