David Bade

David Bade Kunstenaar artzuid

‘De schilderijen blijven zeuren in mijn hoofd. Ook dat is een consequentie van de vooraf genomen beslissing het proces zo lang mogelijk gaande te houden.’

Naam: David bade
Geboren: Curaçao, 1970
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, 2021, 2023

Social Media: Instagram, Facebook

Over David Bade

David Bade is beeldhouwer, schilder, tekenaar en installatiekunstenaar. Hij studeerde van 1987 tot 1991 aan de lerarenopleiding (handvaardigheid en tekenen) van de Hogeschool Holland in Diemen en bezocht aansluitend tot 1993 Ateliers ’63 in Haarlem.

Assembleren is het sleutelwoord met betrekking tot zijn oeuvre; toevoegingen zijn erg belangrijk. Dat kunnen mensen, materialen, spullen of onderwerpen zijn. Deze veelheid, volheid en nieuwsgierigheid is geworteld in een verlangen om meer mogelijkheden te vinden waar zijn werk over kan gaan. Daarbij is enerzijds de actualiteit en de geschiedenis van belang, anderzijds gaat het hem er in hoge mate om de eigen intuïtie te vertrouwen en te kijken naar wat hij zelf uit de enorme hoeveelheid aan visuele informatie die tot hem komt, destilleert.

Uiteenlopende objecten, materialen en technieken vinden een plek binnen Bades installaties en sculpturen. Van bankstellen tot oude klokken, van purschuim tot piepschuim, van hout tot plastic en van rubber tot uitgedroogde planten. Bades werk zit vol tegenstellingen. Het is kleurrijk, chaotisch en grappig, bekritiseert, daagt uit en spot. In 2013, 2021 en 2023 neemt hij deel aan ARTZUID. De laatste keer in samenwerking met kunstenaar Tirzo Martha met het werk Another Blòki in the Wall.

Bades werk maakte in 1995 deel uit van de Biënnale van Venetië en was onder meer te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, De Hallen Haarlem en het Stedelijk Museum Amsterdam.

In 1993 kreeg hij de prestigieuze Prix de Rome en in 2010 won hij de Sikkens Prize, een onregelmatig toegekende prijs van de Sikkens Foundation. Hij was van 2000 tot 2003 gasthoogleraar aan de Hochschule für Gestaltung in Bremen.

Bade richtte in 2004 op Curaçao ArteSwa op, dat inmiddels onderdeel is van het eveneens door Bade (mede)opgerichte Instituto Buena Bista (IBB), Curaçao Centre for Contemporary Art. Het IBB verzorgt een artist in residency programma, organiseert een groot aantal culturele projecten en biedt opleidingsmogelijkheden voor lokale kunstenaars.

Kunstwerken op ARTZUID