Dennis Oppenheim

Dennis Oppenheim

‘Iets ondersteboven draaien lokt een omkering van de inhoud uit en door een toren in de grond te richten, gaat het naar de hel in plaats van naar de hemel.’

Naam: Dennis Oppenheim
Geboren: Verenigde Staten, 1938
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Over Dennis Oppenheim

Dennis Oppenheim was beeldbouwer, conceptueel kunstenaar, performer, fotograaf en land art kunstenaar. Hij volgde opleidingen aan het California College of Arts and Crafts en Stanford University. Daarna verhuisde hij naar New York, waar hij kunst doceerde en twee jaar later zijn eerste solotentoonstelling had.

Aanvankelijk was zijn werk gericht op mensen en dieren, niet zelden zette hij zijn eigen lichaam in. In de vroege jaren 70 gebruikte hij als een van de eersten film en video bij zijn performances. Omstreeks 1980 verlegde hij zijn aandacht naar body art en monumentale en conceptuele installaties.

Bekend werd Oppenheim met zijn land art projecten, zoals Sneeuwmobiles, waar hij jaarringen uit het ijs sneed. Of zijn Canceled Crop, waarvoor hij in 1969 op het land van Albert Waalkens, boer en kunstverzamelaar te Finsterwolde (Groningen), een kruis dwars door een tarweveld van 216 bij 129 meter ploegde.

Tijdens Documenta 5 en 6 (in Kassel, 1972 en 1977) werd Oppenheims werk gepresenteerd. Ook Tate Gallery in Londen toonde zijn werk (1972), gevolgd door het Stedelijk Museum in Amsterdam (1974) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (1976).

Beeldenpark Kröller-Müller in Otterlo toonde jarenlang zijn Station for detaining and blinding radio-active horses, stage II (1981-1982). Maar toen het werk in 1990 in slechte toestand verkeerde, werd het naar de maker teruggestuurd. In 1996 werd een selectie uit Oppenheims werk in een zomeropstelling getoond.

Dennis Oppenheim overleed begin 2011. Datzelfde jaar was zijn Submerged Vessels tijdens ARTZUID te zien. Drie boten lijken letterlijk en figuurlijk boven water te zijn gebracht, als een archeologische vondst. Dat is niet vreemd; hij maakte de beeldengroep in opdracht van een archeologisch park in Zuid-Italië.

Kunstwerken op ARTZUID