Dinh Q. Lê

Dinh Q. Lê

‘Ik ben altijd een groot bewonderaar geweest van de veerkracht en onverschrokkenheid van mensen om te overleven. Dat heeft veel te maken met oorlog; je moet constant verhuizen. Oorlog kan op elk moment komen. Je moet dus kunnen inpakken, vertrekken en neerstrijken waar je ook bent en meteen kunnen overleven. Deze mentaliteit is interessant; je ziet het nog steeds in Vietnam.’

Naam: Dinh Q. Lê
Geboren: Vietnam, 1968
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook

Over Dinh Q. Lê

Dinh Q. Lê is fotograaf en videokunstenaar, beeldhouwer en installatiebouwer. Na de Vietnamoorlog verhuisde het gezin naar Los Angeles; Lê was toen tien jaar oud. Datzelfde jaar kwam de film Apocalypse Now uit; Francis Ford Coppola’s weergave van de oorlog stond in schril contrast met zijn eigen ervaringen en herinneringen. Hij studeerde fotografie en visual arts. De Vietnamoorlog komt vaak terug in zijn werk.

Op zijn vijfentwintigste keerde hij terug naar Vietnam. Met het fotomateriaal dat hij er vond, stelde hij Proberen de weg naar huis te vinden samen – een uitgebreide presentatie van gelukkige momenten van mensen tijdens de Vietnamoorlog.

Dinh Q. Lê richtte twee organisaties op: de Vietnamese Foundation of the Art in Los Angeles en Sàn Art in Ho Chi Minhstad. Hiermee stimuleert hij uitwisseling en samenwerking om Vietnamese kunstenaars uit hun isolement te halen.

The Colony is een video-installatie over de Chincha-eilanden voor de kust van Peru. De uitwerpselen van zeevogels die daar werden verzameld, werden in de 19e eeuw erg gewaardeerd als meststof en dat leidde tot een strijd om de eilanden tussen Britten en Spanjaarden. Pas de uitvinding van kunstmest maakte een einde aan het geopolitieke conflict. In The Colony onderzoekt Lê de hebzucht, absurditeit en menselijke ellende die imperialisme met zich meebrengen.

In 2013 was The Farmers and The Helicopters te zien op ARTZUID. Een enorme, witte helikopter roept bij de toeschouwers de vraag op of deze dood en verderf komt brengen, of juist hulp bij ongelukken en natuurrampen.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten