Elsa Tomkowiak

Elsa Tomkowiak

‘Ik heb niet zoveel met kunst die thuis is in het atelier, of met schilderijen die van de ezel komen. Geef mij maar knallende kleuren op sneeuwhellingen, dat levert ritme en puls op.’

Naam: Elsa Tomkowiak
Geboren: Frankrijk, 1981

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook

Over Elsa Tomkowiak

Elsa Tomkowiak is beeldhouwer en maakt installaties, die opvallen door hun expressieve kleurgebruik. Ze werd opgeleid aan de Ecole Nationale Supérieure d’Art de Dijon. Ze maakt monumentale objecten, ontworpen uit lichte materialen als karton, gipsplaat en plasticfolie.

Haar werk is verankerd en bepaald mede door de ruimtes die ze inneemt. Haar sculpturen zien eruit als apparaten om mee te experimenteren, nodigen uit om in te lopen of over te steken. De maker beweegt zich op de grens van schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie en land art.

Meer dan eerder het geval was is in het werk van Elsa Tomkowiak sprake van transparantie van de materialen. Zo was vanuit OUT | Phébus’s Moire, dat in 2019 tijdens ARTZUID stond opgesteld, de buitenwereld tussen de gekleurde stroken pvc te zien. De stroken zelf waren ook een beetje transparant. De tunnel, opgebouwd uit stalen bogen en horizontale stroken kunststof had een bocht en was maar liefst achttien meter lang. Bij binnenkomst zag je de uitgang niet.

Het is Tomkowiak te doen om de ervaring van de bezoeker. In die zin staat de kunstenaar in een rijke traditie van follies; nutteloze, maar fantasievolle bouwwerken in tuinen en parken. Vrijwel al haar werken staan in natuurlijke en stedelijke ruimtes vaak bij historische monumenten en unieke en onderscheidende gebouwen.

Zo maakte ze een zwembad in Mönchengladbach extreem kleurrijk, een operahuis in Nantes, een abdij in Angers. Deed datzelfde met een kuuroord, maar ook in fabrieken, in kerken en bij bruggen.

Tomkowiak deed mee aan ARTZUID 2019.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu