Erwin Wurm

Erwin Wurm

Ik ben geïnteresseerd in het dagelijks leven. Alle materialen om me heen kunnen nuttig zijn, evenals de objecten, onderwerpen die te maken hebben met de hedendaagse samenleving. Mijn werk spreekt over de hele entiteit van een mens: het fysieke, het spirituele, het psychologisch en het politieke.’

Naam: Erwin Wurm
Geboren: Oostenrijk, 1954
ARTZUID editie(s): 2009, 2013, 2019 2021 2023

Social Media: Instagram, Facebook

Over Erwin Wurm

Erwin Wurm is beeldhouwer en maakt installaties en multimediakunst. Hij staat bekend om zijn humoristische benadering van het formalisme. Voor hem helpen sarcasme en humor om dingen op een lichtere manier te zien. Zijn beelden breiden de werkelijkheid uit of manipuleren die op een verontrustende manier. Hij maakte een reeks auto’s en een serie huizen. Truck was een vrachtwagen die tegen een gebouw aan buigt; Smal huis een dunne, bijna claustrofobische woning.

Sinds het einde van de jaren 80 maakte Wurm een doorlopende reeks One Minute Sculptures. Daarin poseert hij zichzelf of zijn modellen in onverwachte relaties met alledaagse voorwerpen, waardoor de kijker vraagtekens zet bij de definitie van sculptuur. Zijn beelden zijn vluchtig en bedoeld om spontaan en tijdelijk te zijn. Publiek werd uitgenodigd een pose aan te nemen en deze een minuut vast te houden, precies de tijd om die houding op foto of film vast te leggen. Eén minuut kon aanvoelen als een eeuwigheid.

Met zijn werken levert Wurm op een speelse, maar weinig vriendelijke manier kritiek op onze samenleving, de mentaliteit en levensstijl van zijn jeugd in het Oostenrijk na de oorlog.

Drie keer waren werken van Erwin Wurm tijdens ARTZUID te zien. De eerste editie (2009) stond de Telekinetically bent VW Van – een Volkswagenbusje met een curve erin. Een mannetje in roze kleren met een vormloos, groot, geel hoofd – Big Pumpkin – doet denken aan een pompoen en verwijst naar een horrorfilm. Het bronzen beeld stond in 2013 op de middenberm van de Apollolaan. Drie metershoge beelden opgebouwd uit enorme augurken vormden in 2019 zijn Salatgurken. Op ARTZUID 2023 is de Fat Convertible de publiekslieveling.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop