Jean Arp

Jean Arp kunstenaar artzuid

‘Dada was erop uit het irrationele bedrog van de mens te verwoesten en de natuurlijke en irrationele orde terug te winnen.’

Naam: Jean Arp
Geboren: Duitsland, 1886 – 1966
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Social Media: Instagram, Facebook

Over Jean (Hans) Arp

Jean Arp (geboren als Hans Arp) was een Duits-Franse beeldhouwer, sieradenontwerper, schilder en dichter. Hij was een van de voormannen van de dada-beweging, het surrealisme en de abstracte kunst. Toeval en automatisme ging hij niet uit de weg. Dat geldt ook voor de manier waarop hij gedichten maakte.

Arp volgde verschillende kunstopleidingen: in Straatsburg, Weimar en Parijs. Vanaf 1909 woonde hij in Zwitserland. In 1912 deed hij met een serie tekeningen mee met de tentoonstelling van de groep Der Blaue Reiter in München. Van het werk uit de periode tot ongeveer 1914 is niets meer over, omdat Arp dat zelf vernietigde, omdat het expressionistisch van aard zou zijn.

In 1916 richtte hij met anderen de Dada-beweging op, waar hij samenwerkte met onder andere Kurt Schiwtters, Tristan Tzara, Theo en Nelly van Doesburg. Dat jaar trouwde hij met Sophie Taeuber. In 1925 nam Arp deel aan de eerste tentoonstelling van de surrealisten in Parijs.

Verhuizingen – naar Meudon en Straatsburg – volgden. In juni 1926 ontstond ook het idee om met Theo en Nelly van Doesburg bij Parijs een dubbelhuis te bouwen. Ze kochten een stuk grond, maar het huis kwam er niet. De Arps namen het deel van de Van Doesburgs over en bouwden er een eigen huis, dat nu in gebruik is als Fondation Arp, musée et jardin de sculpteurs.

In 1931 brak hij met het surrealisme en vormde een andere groep: Abstraction-Création, die het periodiek Transition uitgaf. Tot het eind van zijn leven bleef Arp essays en poëzie schrijven. In 1942 vluchtte hij voor de Duitse bezetting; tot het eind van de oorlog woonde hij in Zürich.

In 1949 had Jean Arp een solotentoonstelling in New York. Een jaar later werd hij uitgenodigd om een reliëf uit te voeren voor een centrum van de Harvard University in Cambridge, Massachusetts. Hij kreeg opdracht voor een muurschildering in het Unesco-gebouw in Parijs. In 1954 won Arp de Grote Prijs voor de Sculptuur op de Biënnale van Venetië.

In 1958 vond in het MoMA (New York) een overzichtstentoonstelling plaats, vier jaar later gevolgd door een in het Parijse Musée National d’Art Moderne. Arp overleed in 1966 in Zwitserland.

Kunstwerken op ARTZUID