Naam: Julian Schnabel
Geboren: Verenigde Staten, 1951
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2023
Over Julian Schnabel
Julian Schnabel (1951) is een Amerikaans kunstenaar, filmmaker, fotograaf, muzikant en schrijver. In de jaren tachtig brak hij door als schilder binnen het neo-expressionisme, een stroming waartoe ook Jean-Michel Basquiat en David Salle behoorden. In zijn schilderijen uit deze periode maakte Schnabel in zijn Plate Paintings gebruik van een onderlaag van gebroken serviesgoed. Hierdoor combineerde hij de gevonden en nutteloze voorwerpen uit het Amerikaanse neo-dadaïsme met de expressionistische schilderstijl. Door de grillige vormen van de drager, die bepaald worden door de randen van het gebroken serviesgoed, zijn de schilderingen gefragmenteerd. Kwaststreken kunnen niet vloeiend doorlopen omdat zij worden afgeketst op de rand van een bord. Na het serviesgoed maakte Schnabel gebruik van diverse andere materialen in de drager waaronder fluweel en buffelleer.
In de jaren tachtig begon Schnabel ook zijn eerste beelden in brons te ontwerpen. Opmerkelijk is dat vanaf dat moment zijn schilderijen meer op het vlak worden geschilderd in plaats van op een reliëf. Ook in zijn sculpturen maakt hij gebruik van diverse ogenschijnlijk gevonden voorwerpen. In het op ARTZUID geëxposeerde Galileo’s Table (1989), zijn bijvoorbeeld afgietsels van vazen te zien. De tafel wordt door Schnabel gezien als een startpunt waar zaken aan kunnen worden toegevoegd. De tafel heeft met de beeldhouwkunst gemeen dat het een object is dat ruimte nodig heeft. Op de tafel staat een bronzen replica van een houten beeld uit Oceanië. Ooit werden deze beelden gemaakt vanwege hun mystieke waarde maar inmiddels zijn zij, volgens Schnabel, verworden tot souvenirs die op het vliegveld worden aangeschaft.
Met zijn zeer geabstraheerde sculpturen Napoleon uit 1991 en Napoleon the 2nd uit 2002 lijkt Schnabel terug te grijpen op de beeldtaal van één van zijn vroegste sculpturen, Head on a stick uit 1983. Na 1991 zou Schnabel enkele jaren stoppen met het creëren van sculpturen om dit vervolgens in 1999 weer op te pakken.
Naast zijn beeldend kunstenaarschap is Schnabel ook een bekende naam in de filmindustrie. Hij regisseerde onder meer de verfilmde kunstenaarsbiografieën At Eternity’s Gate, over Vincent van Gogh en Basquiat, over de gelijknamige graffitikunstenaar.