Kenichi Ogawa

John Doe Artzuid kunstenaar

‘Ik denk dat het belangrijk is om de essentie van een alledaagse gebeurtenis te voelen en er een kunstwerk van te maken. De drijfveer, of de drijvende kracht achter mijn werken, is hetzelfde – het zijn emoties in het dagelijks leven die niet met woorden kunnen worden uitgedrukt.’

Naam: Kenichi Ogawa
Geboren: Japan, 1969
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Kenichi Ogawa

Kenichi Ogawa is beeldhouwer, schilder en installatiekunstenaar. In zijn geboorte- en woonplaats Aichi volgde hij de University of the Arts.

Schilderijen maakt hij vaak met siliconenverf, omdat hij geïnteresseerd is in het idee van aanraking en onderwerpen als intimiteit en genegenheid. Voor hem geeft siliconen als materiaal een vergelijkbaar gevoel als de menselijke huid. Werken met deze verf zorgt ervoor dat hij zo dicht mogelijk bij zijn eigen tastzin staat. Eerst beschildert hij het doek met olieverf, daarna brengt hij de siliconen aan en tenslotte tekent hij zijn afbeelding door de bovenste laag met een kwast weg te vegen.

In 1996 begon hij aan het project Painting (underpants). Aanvankelijk als schilder, waarbij hij kledingstoffen met een print over een frame spande. Hij schilderde dan met witte acrylverf die stoffen en spaarde daarbij de contour van een onderbroek uit. De onderbroeken werden niet beschilderd, maar de penseelstreken volgden de sensuele contouren van een gedragen slip. Een indirect proces.

Het thema komt terug in Underpants, een enorme onderbroek die voor de ingang van het Hilton-hotel was gespannen tijdens ARTZUID 2013. Hiermee leek Ogawa een aantal sociale regels te overtreden. Voor hem staat de onderbroek voor iets dat verborgen moet blijven, als een vijgenblad. Immers, die buiten naakt rondloopt, wordt opgepakt. De wapperende slip heeft de mogelijkheid om bestaande woorden te vernietigen en nieuwe te creëren.

Sinds 1992 exposeert hij solo in Japan en het Verenigd Koninkrijk, en sinds 1999 in groepsverband, ook in Duitsland, Italië en Nederland. Museum Voorlinden in Wassenaar heeft werk van Ogawa in de permanente collectie.

Kunstwerken op ARTZUID