Kim De Ruysscher

ARTZUID Kunstenaar Kim De Ruysscher

‘De dingen die schijnbaar geen aandacht krijgen, hebben toch een zekere grootsheid. Dat benadruk ik door deze heel vluchtige elementen – een wc-rol, een vuilniszak – vast te leggen in eeuwenoude natuursteen.’

Naam: Kim De Ruysscher
Geboren: België, 1973
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 

Social Media: Instagram, Facebook

Over Kim De Ruysscher

Kim De Ruysscher is beeldhouwer en bouwt installaties. Hij studeerde schilderkunst aan de Sint Lucas Hogeschool voor Kunsten en Wetenschap in Gent. Daarna reisde hij naar Carrara (Italië), waar hij tien jaar verbleef om zijn kennis van steenhouwen te perfectioneren. Na acht jaar in Den Haag te hebben gewoond, woont en werkt hij sinds 2014 weer in Italië. In Nederland legde hij de basis voor Inside, het beeld dat op Art Zuid te zien was.

De Ruysscher maakt bedrieglijk echte stillevens van marmer, kalksteen en andere soorten natuursteen. Hij beitelt en polijst de meest uiteenlopende – vaak zachte – texturen en stoffen te voorschijn. Wat vuilniszakken, een rol wc-papier, een lekke voetbal, een tas, papier of piepschuim lijken, zijn uit keihard marmer gehakt. Gelijkenissen van het werk van Claes Oldenburg en Jeff Koons werden wel gemaakt. Waar zij roestvrij staal, gips en plastic gebruiken, hanteert De Ruysscher natuursteen.

De beelden Presence (2014), een paar hoge hakken gehouwen uit zwart marmer en Yellow Balloon (2013), een opgeblazen ballon van onyx, zijn voorbeelden van zijn nauwkeurige, kostbare en tijdrovende werkproces. Het staat is schril contrast met de goedkope, vaak plastic objecten die ze vertegenwoordigen en de manier waarop we deze objecten meestal als vanzelfsprekend beschouwen.

Zijn figuren zijn zo waarheidsgetrouw en uiterlijk perfect dat hij een contrast creëert tussen de vergankelijkheid van het alledaags bestaan enerzijds en zijn duurzame werkmedium en de tijdrovende uitvoering anderzijds. De sculpturen lijken het product te zijn van berekende perfectie en benadrukken de banaliteit van het dagelijks leven.

De Ruysscher exposeerde onder andere in België, Nederland (op ARTZUID 2009), Duitsland, Finland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië en Turkije.

Kunstwerken op ARTZUID