Klara Kristalova

Klara Kristalova

‘Ik heb liever dat het werk minder kwetsbaar is, maar mijn werk is steviger dan velen denken!’

Naam: Klara Kristalova
Geboren: Tsjecho-Slowakije, 1967
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Klara Kristalova

Klara Kristalova is beeldhouwer en keramist. Ze studeerde aan de Royal University College of Fine Arts in Stockholm. Kristalova construeert een vreemde, maar vertrouwde wereld, die is bewoond door wezens die eigenaardig, alleen, stil en misschien verdwaald zijn. Alsof ze net ontsnapt zijn aan een wreed verhaal en wachten op een voorbijganger die hen de weg wijst. 

 

Als meisje wandelde Kristalova vele uren door de bossen rond haar huis in Zweden. Daar was het gezin naar toe verhuisd toen Klara een jaar oud was. Tijdens de wandelingen hield alleen haar hond haar gezelschap. Later zouden boswezens, met name uilen, een prominente rol spelen in haar keramiek. Maar ook meisjes met een porseleinen huid en prerafaëlitisch haar, dat vaak verward lijkt, alsof ze een duik in troebel water nemen. Kristalova’s werk spreekt zowel over een verlangen om vast te houden aan de meisjesjaren, als over een ontluikende nieuwsgierigheid naar de duistere paden van het vrouw-zijn. 

 

Kristalova’s figuren zijn gemaakt van geglazuurd keramiek en roepen tegelijkertijd rauwheid, kwetsbaarheid en menselijkheid op. Gebaseerd op verhalen en traditionele mythen, probeert zij fundamentele menselijke emoties over te brengen. Angst, liefde, verdriet en schuldgevoel spelen daarin centrale rollen en komen uit haar werk naar voren als herinneringen aan onze eigen, bijna universele kindertijd. Hoewel het landschap niet direct wordt weergegeven, is het een essentieel onderdeel van haar mentale en fysieke universum.  

 

In de tentoonstelling Human After All in museum het Princessehof in Leeuwarden (2021) een installatie van Kristalova’s keramische werken te zien. Eerder had ze solotentoonstellingen Zweden, Denemarken en de Verenigde Staten. 

En groepstentoonstellingen in China, Turkije en Finland. Haar werk is opgenomen in internationale openbare en privécollecties over de hele wereld. Op ARTZUID 2021 was What holds me back, carries me further te zien, een bronzen beeld van een meisje dat op haar wortels lijkt te lopen. 

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop