Nel van Lith

Nel van Lith

‘Voor mij zijn Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt de absolute top.’

Name: Nel van Lith
Born: Netherlands, 1932
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Nel van Lith

Nel van Lith is de dochter van twee beeldhouwers; haar moeder was Nel Kluitman, die ook illustrator was, en haar vader de bekendere Hubert van Lith. Zij scheidden toen Nel vijf was. Op haar veertiende besloot ze ook beeldhouwer te worden. Ze volgde de opleiding aan de Rijksacademie, waar ze les kreeg van Piet Esser en Jan Meefout.

Nel van Lith trouwde met de beeldhouwer Adam Jansma, scheidde van hem, voordat hij op jonge leeftijd door een verkeersongeluk om het leven kwam. Vanaf het begin van de jaren 70 woonde ze met hun vijf kinderen in een oude boerderij aan de rand van Amsterdam, niet ver van de Bijlmer. Later verhuisde ze naar Flevoland.

Haar eerste expositie was in 1964. Ze had zich daarvoor aangesloten bij Arti et Amicitiae en werd lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars. Haar werk is opgenomen in de collecties van vooraanstaande musea als het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, Beelden aan Zee in Scheveningen en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

In 1984 maakte ze een bronzen kop van koningin Beatrix ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw van het AMC in Amsterdam-Zuidoost. Een jaar jaren voltooide ze een beeld van de Franse componist Hector Berlioz voor Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Tijdens ARTZUID 2021 waren drie beelden van Nel van Lith te zien op de middenberm van de Minervalaan: Gewichtsheffer (1969), Het beest (1971) en Zittende Vrouw (1980). De beelden waren uit verschillende materialen opgetrokken: brons en twee soorten (kalk)steen. Het beest verbeeldt een hybride moeder – half vrouw en half dier – dat een aantal kinderen op de rug torst. Het thema ‘dragen’ keert ook terug in Gewichtsheffer.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop