Olaf Mooij

Olaf Mooij

‘Ik probeer kunstwerken te maken die gerelateerd zijn aan mensen om hen te helpen kunst te begrijpen. Ik wil ook humor in mijn kunst stoppen waardoor mensen glimlachen.’

Naam: Olaf Mooij
Geboren: Nederland, 1958
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009, 2023

Social Media: Instagram, Facebook

Over Olaf Mooij

Olaf Mooij is beeldhouwer en installatiekunstenaar. Hij studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In weerwil van de hang naar abstractie daar, ging hij aan de slag met installaties van gebruiksvoorwerpen. De auto is gaandeweg zijn leidmotief geworden, waarbij hij parallellen legt met de menselijke levenscyclus. Net als de mens is de auto vergankelijk.

In zijn werk speelt het gebruik van bestaande vormen en objecten een grote rol. Deze inspireren en geven hem een bepaalde richting. Voor Mooij is de auto een rijke bron voor de verbeelding. Auto-onderdelen zet hij in op zowel op ware grootte als op speelgoedformaat.

In 1999 maakte Mooij de DJ-Mobiel, een verbouwde Ford Sierra met geluidsinstallatie en dj-booth. Dit leverde hem een nominatie op voor de Rotterdamse Designprijs. Het thema ‘auto’ smaakte naar meer en zes jaar later was er Braincar, een auto die overdag zijn omgeving vastlegde en ’s avonds de beelden projecteerde op grote hersenen die achter- en bovenop de auto waren gemonteerd. Met dit object won hij in 2007 de eerste prijs op Art Basel. DJ-Mobiel 2.0 was onder andere te zien tijdens de festivals Pukkelpop en Down The Rabbit Hole in 2014.

Voor de eerste editie van ARTZUID in 2009 maakte Olaf Mooij met uiteenlopende materialen zijn Soundbike. Samengesteld uit originele fietsonderdelen als wielen, voorvork, stuur en ligzadel, maar ook omkapseld door rood en zwart. Het geluid dat Soundbike met zich meebrengt doet eerder denken aan een raket dan aan een fiets. Op ARTZUID 2023 is hij vertegenwoordigd met Punktrabant.

In 2018 zamelde hij via Voordekunst voldoende geld bij elkaar om het dak op zijn droom te realiseren: een museum voor Carcheologie op een oud rangeerterrein in de haven van Rotterdam.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten