Peer Veneman

Peer Veneman

‘Ik begin streng en eindig in chaos. Om een begin te hebben, heb je houvast nodig. Daarna kan het alle kanten op gaan.’

Naam: Peer Veneman
Geboren: Nederland, 1952
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook

Over Peer Veneman

Peer Veneman is beeldhouwer, schilder, tekenaar graficus en assemblagekunstenaar. Hij volgde de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en maakt vooral driedimensionaal werk.

Vanaf de jaren 80 maakt hij kleurrijke beelden van hout, die niet figuratief, maar ook niet abstract zijn. Later ging hij ook beelden in brons maken. In 1999 maakte hij zeven beelden die de evenzovele hoofdzonden voorstellen: woede, vraatzucht, wellust, jaloezie, luiheid, hovaardij en gierigheid.

Tien jaar later maakte Veneman een serie van de zeven deugden. Vooral in religieuze kunst komt dit thema vaak terug en is bedoeld als instructie voor de gelovigen. Naar eigen zeggen vraagt niemand naar het waarom wanneer de maker een landschap schildert, een stilleven of portret. Maar bij deugden wel. Een allegorische voorstelling van Breughel over de hoofdzonden zetten hem aan het denken. Nu is het niet de vorm die leidt tot een zelfstandig object, maar het verhaal. Voor Veneman gaat het in de beeldhouwkunst altijd om het beeld. Hij gelooft in de kracht van het beeld.

Tegen Hovaardij, een bronzen beeld van drie meter hoog, van Peer Veneman kon niemand op. Het stond in 2013 tijdens ARTZUID wekenlang midden op een pleintje in Amsterdam-Zuid opgesteld. Met het postuur van een rechter, die zichzelf streng, doch rechtvaardig en onwrikbaar opstelt tegenover de kijker. Maar ach, hij heeft een waterhoofd. Het is een poseur, zonder natuurlijk gezag.

Zijn werken zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum (Amsterdam), Groninger Museum, Noordbrabants Museum (’s-Hertogenbosch), Kröller-Müller (Otterlo) en het Textielmuseum (Tilburg). Daarnaast hebben veel bedrijven en particulieren werk van Veneman in hun collecties.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

 

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

 

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

 

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

 

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu