Piet Tuytel

Piet Tuytel

‘In mijn werk is vrijwel alles gerelateerd aan de menselijke maat.’

Naam: Piet Tuytel
Geboren: Nederland, 1956

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Social Media: Instagram

Over Piet Tuytel

Piet Tuytel is beeldhouwer, schilder, tekenaar, graficus en fotograaf. Na een lerarenopleiding (tekenen, handenarbeid en textiele werkvormen) volgde hij twee jaar de Ateliers ’63 in Haarlem. Naast zijn werk als beeldhouwer was hij jarenlang docent en gecommitteerde bij verschillende kunstacademies in Nederland.

Tuytel houdt van het vlakke polderlandschap, waarvan de leegte tastbaar wordt door een enkele boerderij of een mast. Soms zelfs ontbreken die spaarzame elementen en moet je zelf paaltjes in de grond slaan om de blik te focussen. De ruimte zelf maakt onderdeel uit van het werk. Dat gebeurde eerder ook bij zijn litho’s: het wit van het papier verleent betekenis aan de lijnen en vlakken.

Zijn vroegste werken zijn opgebouwd uit bouwmaterialen, zoals mastiek, teer, beton en board. In zijn toenmalig atelier ontstonden grote objecten met steigerdelen, badkuipen en olietanks. Later werd de schaal van zijn werk intiemer en deden objecten hun intrede die meer aan de menselijke omgeving gerelateerd waren: tafels, stoelen en wasbakken. Weer daarna trad een periode van abstractie in, waarbij cijfers en foto’s dragers van het werk waren.

Tuytels meer recente werk zijn constructies van H- en T-balken. Ondanks het zware, industriële materiaal zijn de objecten, door hun losse stapeling en plaatsing, en het gebruik van kleur, licht en speels. De sculpturen zijn klassiek en minimalistisch. Zijn werken hebben geen sokkel nodig; ze maken deel uit van de omgeving. Naar eigen zeggen worden zijn werken niet ‘gemaakt’, maar ‘gevonden’ of ‘gezien.’

Zijn Space Jam#1, Space Jam #2 en Space Jam #3 waren te zien tijdens ARTZUID 2017. Drie objecten van staal in rood, geel en blauw, de voet even prominent aanwezig als het verticale of schuin geplaatste deel. Ook hier geen sokkel. De titel Jam verwijst mogelijk naar een jamsessie, een ritmisch en dynamisch samenspel van jazzmusici, zonder vooropgezet plan.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu