Raquel van Haver

Raquel van Haver

‘Ik vind ‘inclusief’ een moeilijk woord.’

Naam: Raquel van Haver
Geboren: Colombia, 1989
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Raquel van Haver

Raquel van Haver is schilder en maakt gebruik van fotografie. Ze werd geboren in Bogota, Colombia. Tegenwoordig woont en werkt zij in Amsterdam. Van Haver studeerde in 2012 af aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. 

Van Havers schilderijen bieden inkijkjes in het dagelijkse leven. Haar belangstelling  ligt vooral in etniciteit en identiteit; daarbij laat ze zich inspireren door de aanwezigheid van Afrikaanse, Westerse, Caribische en Latijn Amerikaanse culturen in de diaspora. Haar werken zijn verweven met referenties aan heden, verleden en toekomst. De schilderijen worden rauw en masculien bevonden, monumentaal en energiek, of donker en onheilspellend. Onderhandelingen tussen ‘zelf’ en ‘ander’ verschijnen als terugkerend thema. Ze wil verhalen vertellen en deze delen met anderen. 

Door dikke lagen olieverf op jute aan te brengen, naast houtskool, klein, gips, kranten en as, voegt ze oppervlakte en subject samen tot sterk getextureerde composities. De onderliggende verhalen zijn herkenbaar, op hetzelfde moment slagen ze erin een nieuwe, uitnodigende ervaring van onverwachte tegemoetkomingen te maken. 

Raquel van Haver deed mee aan groepsexposities op Cuba, in Brussel en Amsterdam, waar ze ook solotentoonstellingen had. Ze werd drie keer genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, die haar in 2018 werd toegekend. Een jaar eerder won ze de Scheffer prijs, de tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum voor jonge beeldend kunstenaars. De prijs bestaat uit de aankoop van een werk en een solotentoonstelling in het Dordrechts Museum. In 2019 ontving Van Haver de Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste cultuurprijs van de hoofdstad.  

Het werk dat tijdens ARTZUID in 2021 te zien was, droeg geen titel (Untitled) en maakte ze twee jaar eerder. De vier blowups van fotocompilaties stonden prominent opgesteld op het Zuidplein, nabij NS station Amsterdam-Zuid.  

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop