Roberto Barni

Roberto Barni kunstenaar ARTZUID

‘Ook de Grieken hebben de jonge kouros uitgebeeld in beweging. Ik kijk niet naar sociale, historische of antropologische verschillen. Ik denk alleen aan menselijke.’

Naam: Roberto Barni
Geboren: Italië, 1939
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Meer over de kunstenaar

Roberto Barni is beeldhouwer, schilder en graficus; hij woont en werkt in Florence. Sinds het begin van de jaren zestig exposeert hij en kreeg in 1963 een studiebeurs van de stad Florence. Hij behoorde met de kunstenaars Umberto Buscioni en Gianni Ruffi en de architect Adolfo Natalini tot de kunstenaarsgroepering Scuola di Pistoia (1964-1969).

In 1965 ontving hij een invitatie voor een avantgardistische tentoonstelling in Palermo en daarna volgden er meer. In Turijn en Spoleto volgden meer groeps- en solo-exposities. Roberto Barni namens Italië uitgenodigd voor deelname aan de Biënnale van Venetië, edities 1984 en 1988. In 1986 en 1987 had hij een studio in New York, waar hij verschillende tentoonstellingen had, een groepsexpositie in Los Angeles en een solo-expositie in het Queens Museum.

Met de eveneens Italiaanse architect Natalini werkt Barni samen aan internationale architectuurprojecten. Zij behoren tot de postmodernistische stroming. In Nederland werkten zij aan de projecten als de ‘Passi d’Oro’ aan de IJsselkade in Doesburg, het beeld ‘Appuntamento con la Musica’ op het Waagplein in Groningen, de Muzenstraat in Den Haag en ‘Alberi’ op de Boscotondo in Helmond.

Barni leverde met zijn werk Continuo (1995/2000) een bijdrage aan het beeldenpark Il Giardino di Daniel Spoerri van de Zwitserse beeldhouwer Daniel Spoerri in Seggiano in de regio Toscane.

Kunstwerken op ARTZUID