Ryan Gander

ARTZUID Kunstenaar Ryan Gander

‘Ik ga een reeks uitdagingen aan die ik mezelf heb gesteld en de openbare kunst was de eerste. Het had te maken met het produceren van een openbaar kunstwerk over de aard van openbare kunst, dat de waarde van kunst in openbare ruimtes is en voor een bepaald publiek zou bespreken.’

Naam: Ryan Gander
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1976
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram

Over Ryan Gander

Ryan Gander is beeldhouwer, schilder, (kleding)ontwerper, typograaf, performer, auteur en schilder. Hij was curator van verschillende tentoonstellingen en docent aan internationale kunstinstellingen en universiteiten, maakte televisieprogramma’s voor de BBC over kunst en schreef veel over hedendaagse kunst. De aanduiding ‘conceptueel kunstenaar’ weerlegt hij. Liever wordt hij ‘amateurfilosoof’ genoemd. Hij is een van de weinige professionele gehandicapte kunstenaars ter wereld, door een ernstige botziekte is hij aan zijn rolstoel gekluisterd.

Gander volgde in Manchester de kunstacademie en ging daarna werken in een tapijtwinkel. Schreef en fotografeerde voor kranten in Noord-Wales en dacht eerder tv-presentator te zullen worden dan kunstenaar. Niettemin was hij rond de eeuwwisseling artist-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn carrière als kunstenaar kreeg een vliegende start door het winnen van de Balische Art Prize 2005 voor zijn videowerk Is this Guilt in You Too (The Study of a Car in a Field).

Ganders werk is veelzijdig en omvangrijk. Het doet denken aan een puzzel, een netwerk met veel verbindingen. In Locked Room Scenario (2011) betreedt de bezoeker een volledig ontworpen kantoorruimte in een voormalig handelsdepot.

Datzelfde jaar was tijdens ARTZUID zijn werk The Happy Prince (2010) te zien; gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Oscar Wilde. Het was een opdracht voor Central Park in New York en weerspiegelt Ganders fascinatie voor technieken van creatieve en associatieve botsingen.

Drie gepolijste roestvrijstalen sculpturen – Dad’s Halo Effect, uit 2014 – waren oorspronkelijk door Ganders vader bedacht, toen deze in de jaren 80 bij General Motors werkte. Zoon Ryan bedacht ze opnieuw vanuit zijn vaders verbale beschrijving.

Kunstwerken op ARTZUID