Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol ARTZUID kunstenaar

‘Ik stel misschien een verhaal voor en vertel niet het einde, maar geef alleen een begin of fragment. Er moet nog veel gebeuren voor de toeschouwer.’

Naam: Stephan Balkenhol
Geboren: Duitsland, 1957
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Facebook, YouTube

Meer over Stephan Balkenhol

Stephan Balkenhol is een beeldhouwer en schilder die opgroeide in Kassel, Duitsland. Van 1976 tot 1982 studeerde hij aan de Hochschule für bildende Künste in Hamburg. Daarna was hij docent aan de Städelschule in Frankfurt am Main. Sinds 1991 is hij hoogleraar aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Karlsruhe. Balkenhol woont hij zowel in Duitsland als in Frankrijk.

Balkenhol maakt beelden, reliëfs, tekeningen en zeefdrukken. Hij onderzoekt in zijn werk de geïsoleerde positie van de menselijke figuur, ontdaan van zijn context. Dieren en bloemen vergezellen en benadrukken dikwijls het menselijke figuur. Zijn werken openbaren zijn interesse in fundamentele aspecten van de sculpturale vorm en het materiaal. Ook zijn obsessie met de menselijke vorm ontdaan van alle verhalende en allegorische attributen keren regelmatig terug.

Grofgehakte en kleurig beschilderde houtsculpturen werden zijn handelsmerk. Vaak geeft hij de menselijke vorm in een veelvoud aan poses en posities weer. Zijn sculpturen worden vaak met traditionele gereedschappen gesneden uit houtblokken en vervolgens omgezet in een herkenbare vorm met een beitel.

Populierenhout is materiaal waar Balkhenhol het meest mee werkt. Kenmerkend voor zijn werk is dat de sokkel van hetzelfde materiaal als het beeld zelf is. Hierdoor lijkt het vaak alsof beide uit een stuk zijn gemaakt. Hij zorgt altijd dat de materialen herkenbaar blijven, ook de verflaag mag dit niet verbergen. Zijn sculpturen tonen mensen, dieren en bouwwerken; soms op een surrealistische wijze gecombineerd. De mens staat voor hem centraal in zijn kunstwerken.

Zijn vroegste werken omvatten de naakte vorm van een mens bovenop een voetstuk, werken die deden denken aan klassieke Griekse bustes. Zijn oog voor detail komt duidelijk naar voren bij kenmerken als de ronding van de wenkbrauw of het volume van de lip. Balkenhols meest recente werken zijn grotendeels gemaakt zonder duidelijke emotie en zonder duidelijke politieke of sociale kritiek.

Kunstwerken op ARTZUID