Tirzo Martha

Tirzo Martha

‘Symbolisme speelt geen rol in mijn werk.’

Naam: Tirzo Martha
Geboren: Curaçao, 1965
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021, 2023

Social Media: Instagram

Over Tirzo Martha

Tirzo Martha is beeldhouwer en performance kunstenaar. Hij werd geboren, woont en werkt op Curaçao. Daar studeerde hij aan de Academi di Arte Korsou, daarna aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Frans Molenaars modeschool. In 1991 keerde hij terug aar Curaçao.

Zijn humanitaire en sociale engagement is de drijfveer om zijn werk te maken. Martha werkt samen met uiteenlopende gemeenschappen en maatschappelijke groepen. In 2006 richtte hij samen met David Bade het Instituto Buena Bista (IBB) op, een vooropleiding voor jongeren van 14 tot 25 jaar die daarna naar een kunstacademie of andere vervolgopleiding kunnen gaan. Met David Bade werkte hij ook samen aan het project Look at me now, deel van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum in 2021. Ze nodigden bezoekers uit om samen tien nieuwe werken te maken, gebaseerd op verhalen uit de expositie.

Voor het 25-jarig ambtsjubileum van Koningin Beatrix ontwierp Martha vijf- en tien guldenmunten voor de Nederlandse Antillen. In 2019 werd Martha de Wilhelminaring toegekend, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een toonaangevende beeldhouwkunst. Aan deze prijs was een expositie verbonden in het Codamuseum en de opdracht voor een werk in het Sprengenpark in Apeldoorn. Het werk, Overcoming Ourselves In Order To Overcome, kwam tot stand in samenwerking met negen inwoners van de stad.

Speciaal voor ARTZUID 2021 maakte Tirzo Martha The Interpretation and Identification of the Meaning of Life, een grote installatie die het menselijk tekort en onvermogen symboliseert. Voor ARTZUID 2023 werkte hij samen met kunstenaar en vriend David Bade aan het werk Another Blòki in the Wall.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop