Zhang Hongbo

ARTZUID 2009 archief Zhang Hongbo - "Fat Lady"

Naam: Zhang Hongbo
Geboren: China, 1966
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 

Over Zhang Hongbo

Zhang Hongbo is beeldhouwer en schilder. Hij studeerde aan de Central Academy of Arts (nu: Fine Art Academy, Tsinghua University). En doceerde aan de afdeling Beeldende Kunst van Guizhou University for Nationalities en woont sindsdien in Beijing.

Hij werd voornamelijk beïnvloed door het feit dat hij opgroeide in de jaren 80. Deze generatie haalde inspiratie uit het snel groeiend wereldwijde kapitalisme, politieke onrust, grote welvaartsverschillen, mondiaal wordende massamedia en onderscheidende mode en muziek – onder andere hiphop en elektronische muziek.

In de jaren 80 speelden ook de immense hongersnoden in Afrika, het hoogtepunt van de Koude Oorlog en het einde daarvan, zoals die werd gekenmerkt door de val van de Berlijnse muur. Invloedrijke kunststromingen waren onder andere Neo Geo, The Pictures Generation en de internationale trend van het neo-expressionisme dat zich manifesteerde in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië – daar beter bekend als Transavanguardia).

Het waren de jaren waarin kunstenaars als Anselm Kiefer, Jörg Immendorf, Enzo Cucchi, Francesco Clemente en Julian Schnabel doorbraken en furore maakten. Straatkunst en graffiti kregen gaandeweg erkenning, met artiesten als Keith Haring en Michel Basquiat.

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw exposeert Zang Hongbo in galeries en musea in onder meer Sidney, Beijing, Zürich, Brussel en Rotterdam.

Veel van Zang Hongbo’s werken geven de kijker de ervaring dat een lachspiegel tussen kijker en object staat. De enorme sculptuur Fat Lady, dat tijdens de eerste editie van ARTZUID (2009) werd tentoongesteld is hiervan een goede representant.

Kunstwerken op ARTZUID