Ziyanda Majozi

Ziyanda

Naam: Ziyanda Majozi
Geboren: Eastern Cape, 1985
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Ziyanda Majozi

Ziyanda Majozi woont en werkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Aanvankelijk ontwikkelde ze haar artistieke vaardigheden door te schilderen, maar toen ze kennis maakte met mozaïeken viel alles voor haar op de plaats. ‘Ik gebruik stenen, meestal natuurstenen die onbewerkt zijn, wanneer ze in stukjes en beetjes worden gesneden, creëren ze een ruw oppervlak, dat op zichzelf een weerspiegeling is van de levenservaringen, niet alleen de mijne maar ook die in de afbeeldingen die ik maak. Elk stuk is subtiel gemaakt om anders te zijn dan het andere, hoe ik kleur gebruik is ook een van de meest uitdagende maar mooiste aspecten waar ik het meest van geniet als ik met dit medium werk. Ook het feit dat mozaïek op zichzelf een oude techniek is, maakt het voor mij interessanter.

Majozi kan in deze techniek alles kwijt wat ze probeert te zeggen of uit te beelden. ‘We worden op dit moment in Zuid-Afrika geconfronteerd met haatmisdrijven, verkrachtingen en moorden. Het zijn misdrijven gericht tegen de LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex) gemeenschap. Ik maak deel uit van deze gemeenschap en de veel van de jonge slachtoffers die werden aangevallen ken ik persoonlijk. Ik was betrokken bij de protesten, omdat vooral jonge lesbiennes in de townships slachtoffer zijn.’

Het maken van de mozaïek portretten, die op ARTZUID in het informatiepaviljoen te zien zijn, begon als een samenwerking met Zanele Muholi en de Free gender-organisatie in Khayelitsha, Kaapstad, die onvermoeibaar werkt om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt gediend en waardigheid wordt hersteld. Majozi portretteert slachtoffers. Het maken van de kunstwerken viel haar zwaar, maar ze vindt het belangrijk om met haar kunst het verhaal te vertellen van wat er gaande is.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop