ARTZUID 2021 – IMAGINE

15 mei – 19 september

ARTZUID is dé Sculptuur Biënnale van Nederland. Iedere 2 jaar staan er gedurende 4 maanden 50 spraakmakende beelden tentoongesteld op de groene lanen van Amsterdam Zuid. Onze missie is om met een beeldenselectie van museale kwaliteit op straat een nieuwe ontmoetingsplek te creëren en kunst gratis toegankelijk te maken voor iedereen.

Tentoonstellings concept

Van 15 mei tot en met 19 september 2021 vindt de 7e editie van ARTZUID plaats. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert een belevingstentoonstelling met meer dan zestig kunstwerken op de 2,5 km lange route. Het hart van de tentoonstelling ligt in Berlage’s monumentale Plan Zuid met de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan.

Idealen

Deze zomer staat de 7de editie van ARTZUID in het teken van engagement. De beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop vormen de aanleiding voor het tentoonstellingsconcept van ARTZUID 2021. In 1917 starte de aanleg van de zuidelijke uitbreiding van de stad Amsterdam, het zogenaamde Plan-Zuid naar ontwerp van architect H.P. Berlage. Op talloze gevels en bruggen schitteren de beelden van Krop vol symboliek over een betere wereld voor de mens, dier en natuur.

Imagine

ARTZUID 2021 draagt de titel Imagine en toont kunstenaars met engagement, die figuratief en expressief werken. Hoe is het gesteld met de idealen van Krop 100 jaar later? En welke onderwerpen zijn vandaag de dag actueel: klimaat, gelijkheid, gezondheid, natuur en dierenwelzijn, etc.? Dit jaar is het exact 50 jaar geleden dat John Lennon het lied IMAGINE schreef:

You may say I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you will join us
And the world will be as one.

Op ARTZUID zijn de deelnemende kunstenaars onze dreamers, net als HildoKrop 100 jaar geleden en John Lennon 50 jaar geleden. Zij bevragen de huidige staat van de wereld en nemen ons mee naar hun ideaal. De kunstenaars willen bij de bezoekers iets losmaken, het denken over een betere wereld en het stellen van persoonlijke doelen. Wat wil jij doen om de wereld beter achter te laten voor toekomstige generaties, onze kinderen en hun kinderen?

Onder de deelnemers grote namen: o.m. David Bade, Patricia Kaersenhout, Joseph Klibansky, Sokari Douglas Camp, Arne Quinze, Raquel van Haver, Fernando Sánchez Castillo, KAWS, Lin May Saeed, Nelson Carrilho, Marieke Bolhuis, Tal R, Jonathan Meese, Anne Wensel en Tirzo Martha.

Rondleidingen

Iedere zaterdag en zondag om 13.00 uur vindt de ARTZUID groepsrondleiding plaats. Ook kun je een privé rondleiding boeken op een dag en tijd naar keuze voor je eigen gezelschap. Bekijk alle mogelijkheden voor rondleidingen onder ARTZUID rondleidingen.

Educatie programma

Neem je klas mee naar ARTZUID en doe samen de kindertour, kom lekker knutselen in ons kinderatelier of besteed je vakantie creatief tijdens ons ART CAMP. Bij ARTZUID valt genoeg te leren én te beleven! Bekijk ons programma voor alle activiteiten voor kinderen.

Amsterdam Sculptuur Biënnale

ARTZUID Route

Voor ARTZUID 2019 heeft Stichting Art Zuid de bekende Travelers Choice Award van Tripadvisor mogen ontvangen. Allemaal dankzij de geweldige beoordelingen van bezoekers. Help jij ARTZUID 2021 weer aan de Travelers Choice Award?

Elk jaar verzamelt TripAdvisor alle beoordelingen, waarderingen en de favorieten die reizigers van over hele wereld delen. Tripadvisor geeft een Travelers’ Choice award aan accommodaties, attracties en restaurants die consequent geweldige beoordelingen van reizigers verdienen en die in de top 10% van de accommodaties op Tripadvisor staan.

Bezoekersinformatie

ARTZUID 2021 vindt plaat van 15 mei t/m 19 september 2021. De start van de beeldenroute is bij ons Informatiepaviljoen op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 10, Amsterdam. De beeldenroute loopt van Station Zuid, via de Minervalaan, de Apollolaan naar het Museumplein.

Openingstijden

ARTZUID vindt plaats van 15 mei t/m 19 september 2021. De beelden staan tentoongesteld in de openbare ruimte en zijn 24 uur per dag toegankelijk.

Het Informatiepaviljoen op Minervalaan 10 is gedurende de tentoonstelling dagelijks open tussen 10.00 – 18.00 uur.

Informatiepaviljoen

Bij het Informatiepaviljoen op Minervalaan 10 kunt je terecht voor o.a. de routekaart, catalogi en merchandise. Ook is er een hapje en drankje to go verkrijgbaar. Bezoekers kunnen gebruik maken van het toilet in het nabijgelegen Hilton Hotel. Het Informatiepaviljoen is ook het verzamelpunt van alle rondleidingen. Er is gratis WiFi beschikbaar, waarmee je de ARTZUID app kunt downloaden. De routekaart en catalogus kunnen ook ook van te voren besteld worden in onze webshop. Let op dat de verzendtijd 4 dagen kan zijn.

Routebeschrijving

Met openbaar vervoer

Vanaf Station Amsterdam Zuid neem de uitgang Zuidplein. Loop noordelijk richting de Minervalaan. Loop deze af. Ons Informatiepaviljoen staat op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1. (10 min.)

Vanaf Station Amsterdam Centraal neem Metro 52 (Noord/Zuidlijn) richting station Amsterdam Zuid. Stap uit bij Metrostation de Pijp. Stap over op Tram 24 richting VU Medische Centrum en stap uit bij Tramhalte Minervaplein. Loop 400 m in noordlijke richting de Minervalaan op (totaal 30 min.)

Met de auto vanaf de A10 neem afrit s109 richting RAI. Toets Minervalaan 1 in bij navigatie en parkeer op de Apollolaan of Minervalaan. Kosten  €4,50/uur. Ons Informatiepaviljoen staat op de groenstrook ter hoogte van Minervalaan 1.

Zie ook

ARTZUID tentoonstelling 2019 Aristide Maillol Atelier

Internationale kunstenaars

Kunst voor iedereen

Kunst voor iedereen

ARTZUID tentoonstelling opkomend talent

Opkomend talaent