Ai Weiwei

Ai Weiwei

‘Als mijn kunst enige betekenis heeft, is het een hulpmiddel voor vrijheid. Als ik zie dat mensen het slachtoffer worden van autoritarisme, ben ik een soldaat in het verdedigen van hun vrijheid.’

Naam: Ai Weiwei
Geboren: China, 1957
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Twitter

Over Ai Weiwei

Ai Weiwei is bekend als conceptueel kunstenaar, filosoof en politiek activist; met als voornaamste thema’s mensenrechten, economische uitbuiting en milieuvervuiling. Hij combineert verschillende kunstvormen en de traditionele Chinese cultuur met een inmiddels geheel eigen beeldtaal. Hij maakt veel gebruik van social media om zijn statements kracht bij te zetten.

In 2013 heeft hij meegedaan aan de Amsterdam Sculptuur Biënnale, waar het thema ‘engagement’ was. Het engagement heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader (Ai Qing) was een beroemd schrijver, dichter en schilder, die in 1958 met zijn gezin naar een werkkamp werd verbannen. In 1975 keerde de familie terug naar Peking; drie jaar later schreef Weiwei zich in aan de filmacademie.

Van 1981-1983 woonde Ai Weiwei in New York en werkte er als timmerman en werd getrokken door design. De ziekte van zijn vader deed hem terugkeren. Hans van Dijk, kunstenaar en verzamelaar, legde als een van de eersten contact met de Nederlandse kunstscene en Ai Weiwei.

Ai Weiwei exposeerde voor het eerst in 1995 in Göteborg. Acht jaar later richtte hij architectenbureau FAKE op. Bekend werd hij met het ontwerp van een huis in Upstate New York en het nationaal stadion van Peking voor de Olympische Spelen (2000). Toen in Sichuan in 2008 tijdens een aardbeving scholen instortten, waarbij meer dan 5.000 scholieren omkwamen, was Ai Weiwei betrokken bij het blootleggen van bouwschandalen en corruptie en het verbergen daarvan door de Chinese regering.

Meer tegenstand ervaarde hij bij de realisatie van een nieuw atelier in Shanghai. Er zouden niet de juiste procedures zijn gevolgd. Ai organiseerde een grootst afbraakfeest. Vanwege huisarrest kon hij er zelf niet bij aanwezig zijn. Hij werd gearresteerd en vastgezet wegens belastingontduiking. Rechtszaken volgden en pas vier jaar later kreeg Ai Weiwei zijn paspoort terug.

Kunstwerken op ARTZUID