Allan Kaprow

Allan Kaprow

‘De wereld van alledag is de meest verbazingwekkende inspiratie die je kunt bedenken. Een wandeling door 14th Street is verbazingwekkender dan welk meesterwerk dan ook.’

Naam: Allan Kaprow
Geboren: Verenigde Staten, 1927 – 2006
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Facebook

Over Allan Kaprow

Allan Kaprow was beeldend kunstenaar: zowel tekenaar en schilder als fotograaf en videomaker, componist en performer. Eind jaren 50 studeerde hij compositie bij John Cage en schreef elektronische muziek. Daarna ging hij in de leer bij de abstract expressionistisch schilder Hans Hofmann, die hem zou introduceren bij Jackson Pollock.

Kaprow was een van de eerste kunstenaars die een installatie maakte als kunstvorm en staat bekend als de ‘vader van de happening’, die hij ook theoretiseerde. De happening was een spectaculaire openbare, spontaan lijkende, maar wel vooraf bedachte gebeurtenis. Deze was bedoeld op de openbare orde op een ludieke manier te verstoren en daarmee denkbeelden die als star en ouderwets werden ervaren, belachelijk te maken.

Vanaf 1958 organiseerde Kaprow over de hele wereld zo’n tweehonderd happenings. Hiermee had hij veel invloed op de Fluxus-beweging, waar hij ook bijdragen aan leverde.

Zijn kunstwerken maakte hij van vergankelijke materialen als papier en gras. Op deze manier liet hij de toeschouwer weten geen blijvende waarde aan zijn werk te hechten. Deze bijna anti-kunsthouding demonstreerde hij in Yard (1961); achter een galerie in New York creëerde hij een autokerkhof vol autobanden. Het publiek raakte in de war: was dit nou vuilnis of kunst?

Tijdens ARTZUID in 2011 was Fluids, te zien, een happening waarbij een ijsmuur geleidelijk smelt. In 1967 was in de tropische warmte van Pasadena (Californië) zijn eerste ijsmuur te zien. Er was dus wel een eerste versie van het kunstwerk, maar het is niet permanent. Het is naar eigen zeggen eerder een idee om iets te doen en een fysiek spoor daarvan achter te laten. Bij Fluids gaat het om de heruitvinding en de vermenigvuldiging ervan.

Allan Kaprow overleed in 2006.

Kunstwerken op ARTZUID