André Volten

André Volten

‘Het ijzer heeft mij gemaakt; ik ben er nauw mee verbonden. Het past me: het is hard, met grote weerstand. Alleen echte harde materialen kunnen door omgang en bewerking echt zacht worden. (…) Een honderdste millimeter is een gangbare maat. Niets hoeft vaag of onduidelijk te zijn.’

Naam: André Volten
Geboren: Nederland, 1925
ARTZUID editie(s): 2009, 2011, 2013 en 2017

Social Media: Website, Facebook

Over André Volten

André Volten was beeldhouwer. In 1945 volgde hij een korte opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en vertrok een jaar later naar Brussel. Daar ontwikkelde hij een grote belangstelling voor abstracte kunst. Terug in Amsterdam (1950) veranderde hij van abstract-expressionistisch schilder in non-figuratief beeldhouwer.

Volten werkte in die tijd als lasser op de scheepswerf van de NDSM in Amsterdam-Noord; dit heeft zeker tot deze verandering bijgedragen. Een halve eeuw lang werkte hij in het poortgebouw van Asterdorp, ook in Amsterdam-Noord. Na zijn dood werd het pand opgeknapt en in 2016 als ‘Villa Volten’ in gebruik genomen.

Na 1954 behoorde Volten tot de groep beeldhouwers die zich intensief bezighielden met de rol en betekenis van kunst in de openbare ruimte. Dit leverde veel sculpturen van zijn hand op in en buiten Nederland. Vanaf eind jaren 60 maakte hij veel van zijn beelden uit roestvrijstaal, maar gebruikte ook graniet en cortenstaal.

Volten is van grote betekenis geweest voor de integratie van beeldende kunst in de publieke ruimte. Daarvoor werd hij in 1996 onderscheiden met de Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Sculpturen van André Volten bevinden zich in museumcollecties van onder andere het Kröller-Müller (Otterlo), Lembruck (Duisburg) en de Kunsthalle (Mannheim).

In veel Nederlandse dorpen en steden staan Voltens beelden; in Amsterdam meerdere. Tijdens vier edities van ARTZUID werd André Voltens werk onder de aandacht gebracht. Alle beelden zijn Untitled. In de eerste en de vierde editie deed het beeld mee dat sinds 1995 op de Minervalaan staat. De sculptuur uit 1962 was opgetrokken uit stukken profielbalken en was in 2011 te zien. Een stalen beeld uit 1961 was in 2013 te zien. André Volten overleed in 2002.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu