‘Alles wat mijn werk betreft komt voort uit 40-45.ā
Naam: Armando
Geboren: Nederland, 1929 – 2018
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, Ā 2019, Annex Amstelveen ’19, ARTZUID 2021
Over Armando
Armando was niet alleen beeldhouwer, maar ook kunstschilder,āÆviolist,āÆacteur,āÆjournalist, film-, televisie- en theatermaker. Als dichter en schrijver stelde hij een enorm oeuvre samen en werd vaak onderscheiden met literaire prijzen.
Hij zag hij zijn werk als ‘Gesamtkunstwerk’, waarvoor zijn ervaringen uit deāÆTweede WereldoorlogāÆin de buurt van concentratiekamp Amersfoort de basis vormden; de omgeving waar hij zijn jeugd doorbracht.
Na een paar jaar kunstgeschiedenis te hebben gestudeerd, trad hij in 1958 in dienst van de Haagse Post. Daar werd hij chef kunstredactie en zou er ruim tien jaar aan verbonden blijven. Intussen maakte hij als beeldend kunstenaar deel uit van de Nederlandse Informele Groep (1958) o.a. met Kees van Bohemen en Jan Schoonhoven; deze ging twee jaar later op in de Nederlandse Nul-beweging. Zij brachten in hun werk een geheel nieuwe, verwondering wekkende visie op bekende dingen. Zo creƫerde Armando Het zwarte water, een bassin gemaakt van zwart plastic, gevuld met enkele centimeters water, maar met een grote diepte-illusie.
Als dichter en kunstenaar was hij betrokken bij De Nieuwe Stijl en Gard Sivik. Daarnaast was hij ook actief in de journalistiek, theater, televisie en muziek (als violist in het zigeunerorkest van Tata Mirando). En, hij was geen onverdienstelijk amateurbokser. Vijfentwintig jaar lang speelde hij met Cherry Duyns en Johnny van Doorn in Herenleed – absurde taferelen uit een leven met meester-knechtverhoudingen.
Vanaf 1979 woonde hij ruim 25 jaar afwisselend in Amstelveen en Berlijn. In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armando Museum geopend. Negen jaar later werd het museum door een uitslaande brand geheel verwoest. Vrijwel de gehele aanwezige collectie en een deel van het archief gingen verloren.
Armando overleed op 1 juli 2018 in Potsdam.