August Rodin

auguste rodin

‘Mijn bevrijding van het academisme werd gecreëerd door Michelangelo.’

Naam: August Rodin
Geboren: Frankrijk, 1840
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube, Twitter,

Over Auguste Rodin

August Rodin was beeldhouwer, tekenaar en graficus in de impressionistische stijl. Als vijftienjarige kwam hij terecht op de Ecole impériale de dessin. Aangemoedigd door zijn leraren probeerde hij drie keer vergeefs te worden toegelaten tot de Ecole des Beaux Arts. Hij werd geweigerd, omdat men zijn ontwerpen te vrijpostig vonden.

Geld verdiende hij die beginjaren bij decorateurs, die zijn handigheid op prijs stelden. Het overlijden van zijn zus in 1862 vormde de aanleiding voor de bronzen buste van Pierre-Julien Eymard. Rodins originaliteit en krachtige uitdrukking werden opgemerkt.

Twee jaar later stuurde hij zijn Homme au nez cassé in voor de Salon, maar deze werd geweigerd. Ondanks veel artistieke tegenslagen bleef Rodin volharden en verbleef acht jaar in Brussel. Een reis naar Italië in 1875 zou een kentering betekenen. Daar maakte hij kennis met de beelden van zijn genie, Michelangelo.

Terug in Brussel ging hij een lange, vaak polemische strijd aan tegen de decadente officiële kunst. Het eerste resultaat, l’Age d’airain (1876) was een eerste werk dat werd bewonderd en aangemoedigd door kunstenaars als Rainer Maria Rilke, Stéphane Mallarmé en Octave Mirbeau.

Op veertigjarige leeftijd kreeg Rodin zijn eerste officiële opdracht: Porte de l’Enfer. Hij werkte ruim zes jaar aan de tweehonderd beelden voor deze klus, inclusief De denker en De kus. In 1886 gaf de stad Calais hem een nieuwe opdracht; dit leidde tot De burgers van Calais (1888).

Rodins beelden kenmerken zich door het onregelmatige oppervlak. De schitteringen die de lichtval erop teweegbrengen, geven de beelden onbedoeld een soort beweeglijkheid. Hij maakte een enorme hoeveelheid beelden, maar ook vele schetsen, tekeningen en aquarellen.

De eerste editie van ARTZUID (2009) toonde Rodins Le Penseur uit 1902. Door de krachtige, interne strijd die deze denker voert, werd het beeld een icoon voor poëzie en intellect. August Rodin overleed in 1917.

Behalve in de Rodinmusea in Parijs en zijn sterfplaats Meudon, zijn Rodins beelden te zien in musea in Nederland (Otterlo, Amsterdam, Laren en Eindhoven), België, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten