Bose Krishnamachari

Bose Krishnamachari

‘Alles, hoewel vergankelijk, is verbonden met het geheugen. Het publieke geheugen is misschien kort, vooral in de snelle wereld van vandaag. Toch is het menselijk geheugen – in tegenstelling tot computergeheugen – kostbaar. Alles is uiteindelijk een uitvinding van iemands geheugen.’

Naam: Bose Krishnamachari
Geboren: India, 1963
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram, Facebook, Twitter,

Over Bose Krishnamachari

Bose Krishnamachari is beeldhouwer, schilder, fotograaf, videokunstenaar en bouwt installaties. Daarnaast is hij actief als cultureel ondernemer. Na een kunstopleiding in Mumbai, vervolgde hij zijn studie aan Goldsmiths College in Londen.

Zijn werk is zowel figuratief als abstract en vaak experimenteel en gaandeweg meer conceptueel van aard. Halverwege de jaren 90 ging hij portretten maken van internationaal erkende kunstenaars om te bewijzen dat schilderen als traditioneel medium niet dood was. Tegelijkertijd begon hij zichzelf te betrekken bij het museale discours en ging op grote, internationale schaal shows cureren.

Krishnamachari wordt beschouwd als mentor van een generatie jonge kunstenaars uit Mumbai, bekend als de Bombay Boys. Zijn studio trekt kunstenaars, ontwerpers, architecten en filmmakers aan en wordt in die zin wel vergeleken met de fabriek van Andy Warhol. Hij was een van de oprichters van de Kochi Biënnale Foundation en is directeur van Kochi-Muziris Biënnale, waar elke twee jaar vernieuwende en eigentijds kunst wordt getoond.

Bose Krishnamachari’s werk was te zien op – niet zelden zelf georganiseerde – solo- en groepstentoonstellingen in India en ver daarbuiten. Hij ontving uiteenlopende prijzen, beurzen en stipendia.

Zijn White Ghost and the Red Carpet, een groot mixed media werk was in 2011 te zien tijdens ARTZUID. De opstelling toont een lange tafel met daarachter maar liefst dertien stoelen en nog veel meer microfoons. Het roept de associatie van een persconferentie op, maar ook die van het laatste avondmaal van Jezus en de twaalf apostelen.

Kunstwerken op ARTZUID