Carel Kneulman

Carel Kneulman

‘Wat ik maakte, was allemaal een protest tegen de rotzooi. Ze hadden het over de eeuw van het kind. Maar ik vond het een wereld waarin het kind niet kan spelen. Ik maakte lange, magere figuren.ā€™

Naam: Carel Kneulman
Geboren: Nederland, 1915 – 2008
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Carel Kneulman

Carel Kneulman was beeldhouwer, tekenaar en graficus, maar ook dichter en zanger. Hij is het bekendst als de maker van het Lieverdje (1959) op het Spui in Amsterdam. Niettemin staat hij te boek als experimenteel beeldhouwer. Kort na de Februaristaking van 1941 besloot hij beeldhouwer te worden en volgde hij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar kreeg hij les van Jan Bronner, de nestor van de Nederlandse beeldhouwkunst, tussen 1930 en 1960. Daarna ging Kneulman naar het conservatorium. Later zou hij docent worden aan de Gerrit Rietveld Academie.

Kneulman voelde verwantschap met de Cobragroep en hij richtte samen met Wessel Couzijn en anderen in 1959 de Groep Amsterdam op. Lange tijd zocht hij naar een evenwicht tussen abstracte en meer figuratieve kunst; naar eigen zeggen kon en wilde hij hier niet uit kiezen.

Hij was sociaal betrokken en zette zich actief in voor de belangen van kunstenaars. Vergelijkbare gedrevenheid en strijdlust spreken uit zijn expressieve bronzen beelden. Verschillende plaatsen in Nederland hebben Kneulmans werk in de openbare of museale ruimte: Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Vlaardingen, Kampen, Veere en Zeist. In Amsterdam staat ook het Monument voor Gerrit van der Veen en het kunstenaarsverzet, dat hij in 1973 maakte.

Kneulmans beeldengroep De Europeanen (1947) was te zien tijdens ARTZUID 2013. Het geeft de erbarmelijke situatie weer waarin Europa zich kort na de oorlog bevond. De uitgemergelde figuur met het skelet ernaast spreken boekdelen. Dit beeld ā€“ en Kind (1950) – betekende Kneulmans doorbraak tijdens de toonaangevende expositie in Sonsbeek in 1952. Carel Kneulman overleed in 2008.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten