Carl Andre

Carl Andre

‘Woorden hebben tastbare tactiele eigenschappen die we voelen als we ze uitspreken, als we ze schrijven en als we ze horen, en dat is het werkelijke onderwerp van mijn poëzie.’

Naam: Carl Andre
Geboren: Verenigde Staten, 1935
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram

Over Carl Andre

Carl Andre is beeldhouwer en dichter. Zijn werken behoren tot de minimal art, met als belangrijkste thema het doorklieven van de ruimte door middel van een object. Zo zijn er sculpturen die bestaan uit op elkaar gestapelde bakstenen die de imaginaire looproute van bijvoorbeeld een museumzaal doorbreken.

Andre studeerde aan kunstacademies in de Verenigde Staten en Europa, maar werd niet direct kunstenaar. Eerder was hij tijdschriftredacteur, legerofficier en treinconducteur.

Vanaf de jaren 60 legde hij zich toe op sculpturen gemaakt uit vaak eenvoudige, makkelijk verkrijgbare materialen. De Zwarte schilderijen van Frank Stella, met wie hij een studio deelde, en de sculpturen van Constantin Brâncuși van grote invloed op Andre’s vroege werk. Dit leidde tot veel houten, verticale werken. Deze waren echter op den duur onvoldoende bevredigend en hij ging zich meer toeleggen op horizontale sculpturen. Bekend werden zijn de grote metalen platen die in een gelijkzijdig vierkant op de grond zijn neergelegd. In Nederland zijn deze onder andere te zien in het Haagse Kunstmuseum, Kröller-Muller in Otterlo en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het is de bedoeling dat de bezoeker om, over en langs het werk loopt, maar dit wordt niet overal gewaardeerd.

In 1968 werd Andre uitgenodigd voor deelname aan Documenta 4 in Kassel, later ook voor de edities 6 (1977) en 7 (1982). Deze vijfjaarlijkse tentoonstelling in Kassel, wordt sinds 1955 beschouwd als de belangrijkste mondiale expositie voor hedendaagse kunst.

Carl Andre werkt veel met steen. Zo rangschikte hij voor zijn Stone Field Sculpture (1977) zesendertig kolossale stenen in een grasveld. Enkele daarvan waren bijna elf ton zwaar. Waarschijnlijk is zijn fascinatie voor stenen terug te voeren naar de plaats van zijn jeugd, Quincy (Massachusetts) in de Verenigde Staten, waar veel oude steengroeven zijn.

Kunstwerken op ARTZUID