César

ARTZUID kunstenaar César

‘Ik ben geen intellectueel, ik hou van aanraken. Het zijn mijn handen die mijn hoofd laten werken.’

Naam: César
Geboren: Frankrijk, 1921 – 1993
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Social Media: Instagram

Over César

César, geboren als César Baldaccini, was Frans beeldhouwer, tekenaar, schilder en assemblagekunstenaar, geboren uit Italiaanse ouders. Hij werd vooral bekend in de tijd van het nouveau réalisme met beelden van geperste autowrakken. ‘Gevonden’ voorwerpen stelde hij samen tot kunst. Later zou dit plaatsmaken voor de nouveaux réalistes, samen met Yves Klein en Arman.

Het leven in de stad was hun leidraad. Hij is de ontwerper en naamgever van de bronzen trofee die elk jaar wordt uitgereikt tijdens de ceremonie van de Franse nationale filmprijs.

In 1943 verhuisde hij van Marseille naar Parijs om er als smid een lange, academische vorming door te maken. Zijn eerste expositie was daar in 1955; zijn personages, insecten, uit oud ijzer gelaste portretten trokken meteen de aandacht. Hij was een meester in de metaalsculptuur; het blok geperste autowrakken leidde in 1960 tot een schandaal. Op deze manier keerde hij zich tegen het conformisme van de abstracte kunst; hij wilde zijn werk integreren in de technologische werkelijkheid van zijn tijd.

Vijf jaar later toonde een tentoonstelling een nieuwe revolutie in zijn werk. Hij had ontdekt hoe hij bij het verwerken van polyester materialen kon manipuleren en maakte een reeks ‘expansies’. Enorme kopieën van zijn duim (Le pouce) in rood polyurethaan en brons werden zijn handelsmerk en reisden de wereld over. Soms realiseerde hij deze beelden in het bijzijn van publiek als happening.

Enkele van zijn werken zijn Zittend naakt, dat verwijst naar de versteende slachtoffers van een vulkaanuitbarsting in Pompeï, Le Centaure, een hommage aan zijn vriend Pablo Picasso, en beelden voor Gustave Eiffel en Francis Bacon.

Met een bevriende juwelier verwerkte hij goud en edelstenen van gedragen juwelen tot compressies die goed verkochten. César overleed in 1993 in Parijs.

Kunstwerken op ARTZUID