Cornelius Rogge

Cornelius Rogge

‘Als je begint, is er die angst dat je het niet kan; het vullen van het witte vlak.’

Naam: Cornelius Rogge
Geboren: Nederland, 1932
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Over Cornelius Rogge

Cornelius Rogge is beeldhouwer, tekenaar en installatiekunstenaar. Hij volgde de opleiding aan het Instituut voor kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam – dat zou later de Gerrit Rietveld Academie worden. Daarna studeerde hij er aan de Rijksacademie van beeldende kunsten. Zowel aan de Rietveld Academie als aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch gaf Rogge les.

Hij is exponent van de moderne kunst na de Tweede Wereldoorlog. In de belangrijkste kunstmusea in Nederland is zijn werk aanwezig. Een van zijn vroegste beelden (1955) stond in Sonsbeek. Twee beelden staan in Amsterdam: Windzuil in Nieuw-West en Piramide in Zuid. Ook in Brussel, Parijs en New Orleans zijn Rogges werken opgenomen in museumcollecties.

Sinds de jaren 70 gebruikt Cornelius Rogge het motief van een canvas tent in combinatie met een piramidevorm. Voor hem is een tent geen opvouwbaar omhulsel voor een tijdelijk onderkomen. Ze zijn binnenstebuiten gekeerd, en hebben geen in- of uitgang.

In die tijd werkte Rogge met voorwerpen die deden denken aan archeologische vondsten uit een mythische tijd. Ze waren evenwel uitgevoerd in staal en aluminium, eigentijdse materialen die verwijzen naar industrie. Deze dubbele invalshoek zou een van Rogges kenmerken blijven.

Ter gelegenheid van zijn 45-jarig kunstenaarschap werd hij in 2005 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Schaduwbeeld, twee sculpturen van vier meter hoog uit staal, waren in 2017 tijdens ARTZUID te zien. Het ene beeld is uit het andere gesneden, wat het twee-eenheidsgevoel van de mensfiguren versterkt, ongeacht of het nou man-vrouw of moeder-kindfiguren zijn.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten