Cristóbal Gabarrón

ARTZUID Kunstenaar Cristóbal Gabarrón

‘Ik heb altijd dingen willen transformeren en ze met mijn handen willen veranderen. Mijn fantasie was altijd een stap vooruit. Sindsdien ben ik niet gestopt met mijn praktijk, noch met mijn passie voor het maken van kunst.’

Naam: Cristóbal Gabarrón
Geboren: Spanje, 1945
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, ARTZUID 2017

Social Media: Instagram, Facebook

Over Cristóbal Gabarrón

Cristóbal Gabarrón is beeldhouwer en schilder, maar ook tekenaar en graveur. Al jong wist hij dat hij wilde schilderen en maakte aanvankelijk figuratieve doeken met Castiliaanse landschappen. Gaandeweg bewoog zijn werk zich via informalisme naar abstractie. Op zijn 22e debuteerde hij in galeries in New York en Parijs.

Vanaf 1991 was zijn werk nauw verbonden met sport en de Olympische gedachte en kreeg hij grote opdrachten op dit gebied. Te beginnen met een enorme muurschildering, getiteld History of Olympism. Een jaar later werd hij uitgeroepen tot Sports Artist of the Year.

In 2003 werd hij tot de meest favoriete zoon van zijn geboortestad Mula uitgeroepen en werd een park naar hem vernoemd, waarin beelden van hem staan. Inmiddels staat daar ook een naar hem genoemd museum. Twee jaar later werden in Manhattan (New York) elf sculpturen die verschillende personages uit het werk van Cervantes uitbeelden, geplaatst ter gelegenheid van de tentoonstelling Tribute to Don Quichot.

Begin 21e eeuw had Gabarrón de leiding over de restauratie en rehabilitatie van een kapel in Medina del Campo – The Chapel of the Millenium. Hij maakte muurschilderingen, sculpturen en werken van glas-in-lood. Zijn schilderwerken symboliseren zijn bezorgdheid over de Millenniumtop van de Verenigde Naties, maar ook het kwaad dat de mensheid sinds de oudheid teistert.

Tijdens de ARTZUID editie 2013 was Gabarróns The mysteries of columbus I-X te zien, een serie van tien kleurrijke beelden die hij zeven jaar eerder had gemaakt ter gelegenheid van het vijfde eeuwfeest van de dood van Columbus. Eerder waren deze sculpturen te zien in diverse steden in Spanje en in New York.

Kunstwerken op ARTZUID