Dhiradj Ramsamoedj

Dhiradj Ramsamoedj

ā€˜Als ik aan mijn kunst werk, heb ik de volledige controle over wat ik maak, van begin tot eind. Ik heb de volledige controle en dat geeft me een heel bevredigend gevoel van macht.ā€™

Naam: Dhiradj Ramsamoedj
Geboren: Suriname, 1986
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011Ā 

Over Dhiradj Ramsamoedj

Dhiradj Ramsamoedj is beeldhouwer, schilder en maakt installaties. In 2004 studeerde hij af aan de Nola Hatterman Kunstacademie in Paramaribo en volgde daarna de Werkplaats van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2007-2008) en het Instituut voor Educatieve Opleidingen in Paramaribo.

Zijn werken zijn veelal geĆÆnspireerd door gewone mensen en alledaagse problemen. Ramsamoedj gebruikt een grote verscheidenheid aan materialen en media. Textiel vormt daarin een rode draad, mede omdat hij opgroeide in een kleermakersfamilie, is dat een belangrijk onderdeel van zijn identiteit. Maar ook gebruikt hij houten stokjes, plastic flessen en tinnen bekers.

In 2010 maakte hij de wandinstallatie Adjie Gilas, een eerbetoon aan zijn grootmoeder (adjie) van vaders kant. Het vormde een onderdeel van de groepsexpositie Paramaribo SPAN. Tientallen aluminium bekers vormden de hoofdmoot; de bekers waren identiek aan de bekers die zijn oma en haar gasten gebruikten voor koffie.

Een jaar later was Ramsamoedjs Mighty Man te zien tijdens ARTZUID (2011). Dit kunstwerk werd tijdens de opening persoonlijk bezocht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden. Het bijna levensgrote beeld van stof, mixed media en staal op rubber laarzen, beeldt een mensfiguur uit, of eigenlijk meer een mysterieus wezen. Voor de maker heeft de ideale mens geen ogen, mond of oren. Immers, via de zintuigen kan het kwaad naar binnen komen en kunnen wij dat weer verder verspreiden. Zijn Flexible Man, is qua materiaal vergelijkbaar met Mighty Man, ook opgebouwd uit duizenden verschillende stukjes textiel, die hun oorsprong vinden in Afrika. De prints, batiks en pangi stof verwijzen naar de verschillende culturele die in Suriname samen komen.

In 2018 maakte hij in opdracht van de Franse ambassade een wandsculptuur getiteld Togetherness. Het symboliseert de culturele band tussen Suriname en Frans-Guyana, twee buurlanden in ontwikkeling.

Kunstwerken op ARTZUID