Dini Thomsen

Dini Thomsen

‘Mijn kunst maak ik eigenlijk voor mezelf. Ik kom bij mijn gevoelens, word geroerd en ontroerd. Wanneer ik daarmee ook andere mensen kan bereiken, is dat fantastisch.’

Naam: Dini Thomsen
Geboren: Nederland, 1943
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Over Dini Thomsen

Dini Thomsen is beeldhouwer, schilder en bouwt installaties. Thomson volgde de Schilder- en Tekenacademie Ars Aemulae Naturae in Leiden en ging in de leer bij een docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Een baan als docent tekenen bracht haar naar het Duitse Bochum.

Ze is de drijvende kracht achter het ArToll-Labor-kunstlaboratorium in Bedburg-Hau, niet ver van Bochum. Sinds 1994 werkt daar een groot aantal beeldhouwers een paar weken, of langer, in een commune-achtige setting aan ‘sociale sculptuur’. Het parkachtig terrein is een voormalige psychiatrische inrichting uit het begin van de 20e eeuw en omvat zo’n negentig gebouwen.

In Bochum had Thomsen in 1988 haar eerste solotentoonstelling. Een jaar later betrok ze haar atelier in de voormalige cacao- en chocoladefabriek van Bensdorp in Kleve. Sindsdien heeft ze tentoonstellingen in Duitsland, Nederland, Spanje, Scandinavië, Zwitserland, Oostenrijk, China en Korea. Dini Thomson werkt veelvuldig samen met andere, veelal vrouwelijke, kunstenaars in Kroatië, Nederland en Duitsland.

Sinds 2017 werkt Dini Thomsen samen in Seewerk, een forum voor hedendaagse kunst. Het concept is een mix van gevestigde en jonge kunst, gecombineerd met muziek, optredens en kinderprogramma’s.

Met haar Behausungen werd Dini Thomsen bekend bij een groter publiek. De zwarte, smalle en hoge woningen op stelten laten geen enkele gast toe die niet welkom is. Maar ook niet iemand die op zoek is naar een huis of gastvrije accommodatie. Habitation- security or isolation was de titel die Dini Thomsen gaf aan de Behausungen die in 2019 tijdens ARTZUID te zien waren. Ze zijn uitnodigend en afstotend tegelijk. Voor de maker zelf gaan de huisjes over een zoektocht naar en de behoefte aan bescherming, tegen rampen in de natuur en sociaal onrecht.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu